„Banatska Venera i junak Dimitrij” Senke Vlahović, Foto: Promo

Izložba ilustracija knjige „Banatska Venera i junak Dimitrij” Senke Vlahović biće otvorena sutra u 19 časova u Galeriji "Forma" Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV) u Novom Sadu.

Knjiga je objavljena u ediciji „(Vizuelni) tekst“ Banatskog kulturnog centra 2020. godine, a recezent dr Lidija Cvetić Vučković, teoretičarka umetnosti i medija, ističe da „ilustracije koje prate narativ ove lirične minijature nisu ni ogledalo niti odraz teksta, njegova utvara ili halucinacija, već poseduju sopstvenu strategiju, postavljajući pravila igre subjektu – u ovom slučaju tekstu (ili makar njegovoj proznoj formi) –
ostajući na marginama, nepristupačne“.

„Senka Vlahović je kao Milena Pavlović Barili, Li Miler ili Dora Mar novog veka, kao što je i njena junakinja Tatjana Larina – Banatska Venera, katkad Persefona, Alisa ili Kosovka devojka. Žensko kao semiotička mogućnost celovitog, osvešćenog subjekta, pa i samog svedržećeg apsoluta, izatkano u matriksu plodne banatske ravnice, prerogativ je za uspostavljanje onog muškog, večitog Odiseja u potrazi za Zlatnim runom, zvezdom u plavom krugu, iliti smislom. Banatska Venera je pesma nad pesmama, izgubljeno zvono katedrale, performans
budućeg veka! Svaka nova stranica začetak je moguće transgresivne drame: „dva kraja konca crvenog što u čvor jedan drugog dozivaju”, ističe Cvetić Vučković.

Književna kritičarka i drugi recezent knjige Senke Vlahović, dr Marija Jeftimijević Mihajlović, naglašava da je „Banatska Venera i junak Dimitrij“ knjiga poetskih, lirskih zapisa, bogato ilustrovana nesvakidašnjim slikama zgusnute, mitske simbolike.

„U svoj beskrajni plavi krug autorka smešta Tatjaninu molitvu i Dimitrijevu odsutnost; mogućnost savršenog (meta)fizičkog sjedinjena u Jednom i strepnju da do takvog (s)jedinjenja ne dođe u ovom svetu“, ocenjuje Jeftimijević Mihajlović.

Senka Vlahović je vizuelna umetnica, ilustratorka i dizajnerka knjiga, autorka stručnih knjiga o ilustraciji i umetnička direktorka Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.

Do sada je objavila šest knjiga: četiri stručne u oblasti ilustracije i dve umetničke u kojima je objedinila tekst, ilustraciju i dizajn.

Na Sajmu knjiga u Beogradu 2015. godine nagrađena ULUPUDS-ovom nagradom za najbolju knjigu u oblasti teorije vizuelne komunikacije za delo „Video-ilustracija knjige“. Autorka je izložbe i projekta „Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu“ (Bibiana, Bratislava 2019, SKC, Beograd 2020).

Osnovala je međunarodni Festival ilustracije knjige BookILL Fest. Bila je članica međunarodnog žirija i učesnik simpozijuma Bijenala ilustracije u Bratislavi. Grafički je oblikovala oko 450 knjiga i imala je preko 20 samostalnih izložbi.

Izložba u Novom Sadu trajaće do 7. jula, a nakon toga biće preseljena u Galeriju „Singidunum“ Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) u Beogradu gde će biti otvorena od 30. jula do 7. avgusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar