Veil in the wind, izložba fotografija Nilufar Banisadr u Francuskom institutu u Beogradu, Foto: Promo/Galerija Francuskog instituta

Izložba fotografija svetski priznate umetnice Nilufar Banisadr, francuske državljanke rođene u Teheranu koja se bavi uglavnom pitanjem prava žena, biće otvorena u Francuskom institutu u Beogradu, u sredu 9. septembra, u 19 časova.

„Njen umetnički postupak često je percipiran kao angažovan i ponekad kontroverzan, dok ga Nilufar Banisar predstavlja kao introspekciju i bavljenje iskustvima kao žene, pretočenim u fotografiju“, navedeno je u najavi izložbe uz objašnjenje da se autorka bavi svojim razmišljanjima o takozvanom sukobu kultura u Iranu.

Hymen No-8-Rose, Izložba fotografija Nilufar Banisadr u Francuskom institutu u Beogradu, Foto: Promo/Galerija Francuskog instituta
Event, Izložba fotografija Nilufar Banisadr u Francuskom institutu u Beogradu, Foto: Promo/Galerija Francuskog instituta

Delo Nilufar Banisadr, koje se razvija 22 godine sastoji se od ponekad apstraktnih serija, najčešće figurativnih, koje spaja crvena nit bavljenja pitanjima prava žena.

Povodom otvaranja izložbe, u galeriji Francuskog instituta u Beogradu biće video linkom priredjen razgovor sa umetnicom koji će voditi direktor Beogradskog meseca fotografije David Pujado i aktivistkinja u oblasti ravnopravnosti polova Monika Husar.

 

Vodjenja kroz izložbu na francuskom i engleskom jeziku biće organizovana tokom septembra i oktobra, a izložba će nakon predstavljanja u Beogradu putovati i u druge srpske gradove u Srbiji i regionu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar