Muzej savremene umetnosti Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Muzej savremene umetnosti u Beogradu u ovoj godini ima velike planove, a jedan od najznačajnijih jeste izložba globalno poznatog austrijskog umetnika Ervina Vurma, koja bi, ako pandemijski uslovi dozvole, bila otvorena za posetioce početkom aprila, najavila je direktorke ove institucije Marijana Kolarić.

Ervin Vurm važi za „otkačenog“ austrijskog vajara, svetski poznatog po svojim neuobičajenim delima.

– Nakon zatvaranja Retrospektivne izložbe Vladimira Veličkovića 21. februara započećemo pripreme za postavljanje izložbe najvažnijeg autrijskog umetnika u ovom momentu čiji radovi imaju izuzetan uticaj na globalnom nivou – kazala je Kolarić.

Pažnju šire javnosti, i ne samo ljubitelja umetnosti, Vurm je privukao svojim originalnim i nesvakidašnjim radovima. Na predlog bečkog Muzeja moderne umetnosti organizovao je veliku izložbu 2006. godine u prestonici Austrije. Umetnik je tada uz pomoć brojnih građevinskih radnika, na ivicu krova muzeja naopačke nasadio jednu tipičnu austrijsku porodičnu kuću.

Marijana Kolarić. Foto: Nebojša Babić

Kolarić kaže da još uvek ne može da otkriva detalje izložbe koju će Vurm postaviti u Muzeju savremene umetnosti, a govoreći o produkcijskim izazovima u 2022. godini, direktorka muzeja najavljuje da je za jesen planirano postavljanje Retrospektivne izložbe vajara Mrđana Bajića.

– Biće to veliki izazov za sve zaposlene u MSUB. Sigurna sam da ćemo imati veliki broj posetilaca iz regiona zbog te izložbe, naravno ako to pandemijski uslovi dozvole – kaže Kolarić.

Kako ističe, u legatu Milice Zarić i Rodoljuba Čolakovića osmišljen je program usmeren na kolekcije MSUB.

– U planu nam je postavljanje izložbe posvećene legatima, a u toku godine imaćemo poseban program posvećen osnivaču Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Miodragu V. Protiću. Na taj način obeležićemo 100 godina od Protićevog rođenja – kazala je Kolarićeva.

Iz pozicije komesarke na predstojećoj Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji 2022. godine, naglašava da je zadovoljna dosadašnjim pripremama za nastup Srbije na najznačajnijoj smotri savremene umetnosti u svetu.

– Krajem decembra sam posetila Paviljon Srbije u Veneciji. Tamo sam boravila zajedno sa predstavnikom Srbije na ovoj prestižnoj manifestaciji, umetnikom, Vladimirom Nikolićem i kustoskinjom Biljanom Ćirić. Najužem timu pridružili su se i arhitekte izložbe Segolen Dubernet iz Liona i Predrag Krstić. Siguran sam da će Nikolićev video rad „Hod sa vodom“ privući veliku pažnju u Veneciji – kazala je Kolarićeva.

Podsetimo, prema koncepciji umetničke direktorke Ćećilije Alemani, Bijenale će pod naslovom „Mleko snova“ trajati od 23. aprila do 27. novembra.

Bonus video: Luvr – najveći muzej na svetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare