Foto: Adligat

Povodom 140 godina od kada je kralj Milan Obrenović proglasio Srbiju za kraljevinu, u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u saradnji sa Opštinom Voždovac, reorganizovana je stalna postavka kutka Obrenovića i prikazana izložba predmeta i dokumentacije, saopštili su iz ove ustanove.

– Šestog marta po novom kalendaru 1882. godine kralj Milan je, Na osnovu zakona donetog u Skupštini 6. marta 1882, kralj Milan Obrenović objavio je proglas kojim podiže status Кneževine Srbije na status kraljevine. Naredna dva dana na svečanoj audijenciji bili su austroguarski, nemački, italijanski, ruski i engleski poslanici, tako da su u roku od dva dana već sve velike sile priznale Кraljevinu Srbiju, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Foto: Adligat

U Кutku Obrenovića može se videti i originalan nameštaj kraljice Natalije Obrenović, poklon Danice Leko za legat ove stare beogradske porodice. Tu su kraljičin gardarobni orman, toaletni sto i dve stolice koje je kraljica često koristila.

Javnosti je, kako se navodi, prvi put prikazana cela prepiska od 27 stranica pisama koje je rukom ispisao kralj Milana. Reč je o uputstvima za vladanje namenjena njegovom sinu Aleksandru Obrenoviću. Deo prepiske će biti stalno izložen u okviru postavke muzeja na Banjici, dok će deo pisama biti deo postavke u novom ogranku Adligata koji se planira u Inđiji.

Naročito su zanimljive izložene fotografije, među kojima su originalne slike kralja i kraljice snimljene oko 1880. godine, kao i slika kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović iz Niške banje, šest meseci pre atentata. Tom prilikom su se fotografisali sa oficirskim korom, zapravo sa svojim ubicama, a ispod slike se čak nalaze i originalni potpisi kralja i kraljice.

Takođe, izloženi su meniji sa dvora Obrenovića, kao i jedno nepoznato pismo kraljice Natalije i njena retka fotografija iz doba kada je još bila zaručnica srpskog kralja.

U postavci su i predmeti vezani za kneza Mihaila Obrenovića. Tu je prva srpska knjiga o policiji, koja je pre pronalaska u Adligatu bila nepoznata, sa prvim poznatim rukopisom kneza Mihaila iz 1828. godine. Ona dokazuje da je knez bio pismen već u svojoj petoj godini, što je tada bila retkost i na evropskim dvorovima. Izložena je, prvi put posle dve godine i restauracije poveza, i ogromna knjiga o Parizu iz lične biblioteke kneza Mihaila, na kojoj se mogu videti pečat i eks libris kneza.

Foto: Adligat

Pored ovih predmeta, izložen je i rukopis Milana Piroćanca, ministra inostranih poslova i predsednika srpske vlade, kao i jedno pismo ministra Stojana Novakovića, predsednika SANU. Izabrani su predmeti baš ovih velikana zato što se njihovi potpisi, pored kraljevog, takođe nalaze na proglasu Srbije za kraljevinu. U to vreme Milan Piroćanac je bio predsednik ministarskog saveta (njegov potpis nalazi se odmah ispod kraljevog na proglasu), a Stojan Novaković ministar prosvete i crkvenih poslova. Istim dokumentom proglašen je i kraljević Aleksandar za naslednika prestola, pa su na izložbi istaknuti i predmeti vezani za kralja Aleksandra.

– Ova godišnjica je izuzetno značajna ne samo zbog podizanja statusa, pa samim tim i ugleda Srbije u svetu, već i zato što je to bio period u kojem su mnoge važne države uspostavile diplomatske odnose sa Srbijom. Tako se ujedno, obeležava i 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa naše zemlje sa SAD i Japanom, a Adligat je tim povodom planira otvaranje posebnih postavki vezanih za ove države, istakao je Lazić.

Bonus video: Monografija Nede Arnerić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar