"Salvator Mundi" Leonarda da Vinčija, Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Dokumentarac "Izgubljeni Leonardo" (The Lost Leonardo), o "izgubljenoj", a potom pronađenoj i prodatoj za rekordnih 450 miliona dolara slici Leonarda da Vinčija sutra od danas je u svetskim bioskopima.

Ostvarenje danskog reditelja Andreasa Kefeda premijerno je prikazan na Filmskom festivalu Trajbeka.

Film je o delu „Salvator Mundi“, slici Isusa Hrista pripisanoj Da Vinčiju, koju prate misterija i intrige otkad je pronađena, obnovljena i slavljena kao izgubljeni original renesansnog majstora.

„Izgubljeni Leonardo“, film u produkciji „Sony Pictures Classics“ uokviruje nesvakidašnju priču koja liči na triler ili roman Džona Le Karea.

Za reditelja, film je crna bajka koja ima i svog princa i izgubljeno blago, ali i slika sveta umetnosti u kojem remek-dela služe kao globalni kapital.

Trgovci umetninama prvi put su došli do dela 2005, na aukciji u Nju Orleansu, gde su ga platili 1.175 dolara. Zatim je slika 2013. na aukcijama u Londonu i Ženevi prodata za 83 i 127 miliona.

Slika iz oko 1500. je konačno prodata 2017. za vrtoglavu sumu od 450 miliona dolara nepoznatom kupcu, ali je kasnije procurelo da je delo kupio saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, kao i da se nalazi na njegovoj jahti.

Pariski Luvr bio je pre dve godine domaćin izložbe povodom 500 godina od smrti Da Vinčija koja je prošla bez dela „Salvator Mundi“ zato što muzej nije izašao u susret zahtevu saudijskog prestolonaslednika da slika bude izložena uz „Mona Lizu“, a u javnosti nije viđena od 2017. godine.

Dokumentarac ne bira stranu prikazujući sudbinu dela, a reditelj kaže da je „zanimljivije da svaki gledalac bude svoj detektiv u priči“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar