Novi roman Elene Ferante, Foto:promo

Roman "Lažljivi život odraslih" jedne od najpopularnijih spisateljica 21. veka Elene Ferante, nakon Italije, biće objavljen 1. septembra u Srbiji i još 27 zemalja, najavio je izdavač "Buka" (Booka).

Ističući da je u pitanju „najiščekivanija knjiga godine“, izdavač srpskog izdanja naveo je da novi roman autorke čuvene „Napuljske tetralogije“ prodat u čak 400.000 primeraka u Italiji za svega nekoliko meseci.

Očekuje se da će u prodaja u celom svetu do kraja godine premašiti dva miliona primeraka, a prava za televizijsku adaptaciju, nakon velike borbe najvećih svetskih producentskih kuća i TV stanica pripala su američkom „Netfliksu“ (Netflix).

„Đovanino lepo lice se promenilo, pretvorivši se u lice ružne, zlobne adolescentkinje. No, vidi li ona stvari onakve kakve zaista jesu? U koje bi ogledalo trebalo da pogleda kako bi pronašla sebe i uspela da se spase? U Đovani vode borbu dve linije njene porodice, dva kraja njenog rodnog grada, dva dela njene ličnosti. Tako dezorijentisanu između visina i prizemnosti, rafiniranosti i vulgarnosti, nju će otkrivanje godinama skrivanih porodičnih tajni odvesti na put na kome će, po svaku cenu, otkriti svoje pravo lice“, kratki je siže romana koji će se 1. septembra u 10 sati prvo pojaviti u knjižarama „Bookastore“ u Beogradu i na sajtu izdavača, a potom u knjižarskim lancima „Delfi“ i „Vulkan“.

U izdavačkoj kući „Buka“ ističu da je „Lažljivi život odraslih“ još jedan „literarni trijumf najslavnije književnice 21. veka i dokaz nenadmašnog umeća autorke da svoje čitaoce izvuče iz realnosti i smesti ih u svoj savršeno izgrađen književni svet“.

„Feranteova iznova pokazuje neverovatnu umešnost da vas uvuče u um tinejdžerke učinivši da vam sve ono što spolja deluje neracionalno – promene raspoloženja, ljubomora, strahovi, suze i bes – izgleda potpuno normalno“, ocenio je londonski list „Tajms“ (The Times).

Ne može se tačno reći ko je Elena Ferante (Elena Ferrante), osoba koju književni kritičari s različitih strana sveta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem.

Elena Ferante je, i to je jedino pouzdano, autor knjiga koje potpisuje. Da li je reč o spisateljici, piscu ili grupi autora, teško je reći, budući da je identitet skriven.

Zato izdavač nudi malo toga o autorki – samo da je rođena 1943. godine u Napulju i da je majka. Sve ostalo su samo pretpostavke izvučene iz njenog dela.

U retkim intervjuima putem mejla, Elena Ferante govori o samoočuvanju i odsustvu želje da se prepusti novinarskim igrama, jer one navode pisce da se ponašaju onako kako čitaoci od njih očekuju.

Objavila je nekoliko romana, među kojima su „Dani napuštenosti“ i „Mračna kći“, a potom i četvorotomni ciklus „napuljskih romana“ koji joj je doneo svetsku slavu.

Prvi tom iz ciklusa, „Moja genijalna prijateljica“ („L’amica geniale“) objavljen je 2011, godinu dana kasnije drugi, „Priča o novom prezimenu“ (Storia del nuovo cognome), 2013. treći deo, „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“ (Storia di chi fugge e di chi resta) i, naposletku, 2014. godine „Priča o izgubljenoj devojčici“ (Storia della bambina perduta).

Njen novi roman, „Lažljivi život odraslih“, izašao je 2019. godine u Italiji.

Magazin „Tajm“ (Time) uvrstio je 2016. godine Elenu Ferante među 100 najuticajnijih osoba na svetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare