Foto: CEBEF / FEST / Taramount Film/ Seacia Pavao / © 2023 FOCUS FEATURES LLC

Premijerom filma "Bartonova akademija", koji je režirao dvostruki Oskarovac Aleksander Pejn, biće otvoren 52. Međunarodni filmski festival Fest, saopštili su organizatori.

Premijera „Bartonove akademije“ zakazana je za 23. februar u Mts dvorani, precizira se u saopštenju organizatora.

Ostvarenje „Bartonova akademija“ (The Holdovers) Aleksandra Pejna ovogodišnji je kandidat za nagradu Oskar u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga (Pol Đamati), sporedna ženska uloga, originalni scenario.

U ovom ostvarenju, čiji scenario potpisuje Dejvid Hemingson, skromni profesor prestižne američke škole primoran je da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju gde da odu za praznik. Vremenom, razvija neočekivanu povezanost s jednim od njih, emotivno oštećenim, pametnim, problematičnim učenikom ali i školskom kuvaricom koja je izgubila sina u Vijetnamu.

Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner, Ian Doli, Džim Kaplan, Endru Garmen, Majkl Provost, Džilian Vigman igraju u Pejnovoj „šarmantnoj, delikatno napisanoj i istančano odglumljenoj komediji“, kako su je okarakterisali kritičari.

Foto: CEBEF / FEST / Taramount Film/ Seacia Pavao / © 2023 FOCUS FEATURES LLC

Film “Bartonova akademija” je već nagrađen 2023. Zlatnim globusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu koju je poneo Đamati i sporednu žensku rolu (Rendolf), a prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu.

Reditelj, scenarista i producent grčkog porekla Aleksander Pejn osvojio je, podsetimo, dva Oskara za adaptirani scenario – 2005. za „Stranputice“ i sedam godina kasnije za „Potomke“. U dugovečnoj karijeri režirao je filmove „Sve o Šmitu“ iz 2002. (premijerno prikazan u Kanu), „Nebraska“ iz 2013. i „Smanjivanje“ iz 2017. kojim je otvoren Venecijanski filmski festival.

Foto: Promo/FEST

Fest, 52. po redu, biće zatvoren 3. marta novim filmom Miroslava Lekića „Ruski konzul„, a laureat nagrade Beogradski pobednik je Želimir Žilnik.

Bonus video: Venecijanski filmski festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar