Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Premijera predstave "Kišne kapi na vrelom kamenju", prema tekstu Rajnera Vernera Fasbindera, u režiji Juga Đorđevića, biće izvedena na sceni Beogradskog dramskog pozorišta biće 20. februara, sa početkom u 19 sati, baš na 74. rođendan ovog teatra. Reprize su na repertoaru 21. i 23. februara.

– Drago nam je da se premijera najzad događa i sada jedva čekamo reakciju publike – rekao je reditelj Jug Đorđević na današnjoj konferenciji za medije i naglasio da su bili spremni i u novembru da izađu na scenu, ali premijera je morala da bude odložena zbog epidemioloških mera.

Jug Đorđević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mladi reditelj je u najavi za premijeru istakao da je Rajner Verner Fasbinder „danas istinitiji i provokativniji od vremena u kome je stvarao, a stvarao je u periodu velikih svetskih promena, revolucija i ratova“.

– Ostao je upamćen kao autor koji je znao da u svojim radovima prepozna i anticipira probleme koji se često karakterišu kao tabu teme. Kako to da teme kao što su ksenofobija, seksualne slobode, bigoterija, malograđanština, homoseksualnost, danas sve više zavređuju pažnju u javnom diskursu – naveo je Đorđević.

Dramaturgiju potpisuje Tijana Grumić, za scenografiju je zadužena Andreja Rondović, kostimografkinja je Velimirka Damjanović, kompozitor Julija Đorđević, dok je scenski pokret uradio Damjan Kecojević. Igraju Pavle Pekić, Ljubinka Klarić, Iva Ilinčić i Aleksandar Vučković.

Ekipa predstave danas u BDP-u Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dramaturškinja Tijana Grumić rekla je, između ostalog, da se ovaj Fasbinderov komad prvi put igra u Srbiji i da je žanrovski uzbudljiv:

– Počinje kao drama a na kraju se pretvori u naizgled farsu. Mi smo rešili da priču prebacimo u kontekst stvaranja predstave, ima i jedan meta nivo.

Tijana Grumić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Specifična je tema ovog Fasbinderovog komada, napisanog 1966, praizvedenog 1985. na Pozorišnom festivalu u Minhenu, ekranizovanog u Francuskoj 2000. godine (reditelj Fransoa Ozon), navodi se u najavi ovog komada, koji pisac u podnaslovu naziva „komedijom sa pseudotragičnim krajem“. Ukazuje da su rascepljeni likovi u potrazi za sopstvenim identitetom i ljudskošću u, na prvi pogled, teatarskoj igrariji o LGBT i strejt odnosima i dilemama.

Ljubinka Klarić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Glumica Ljubinka Klarić je priznala da nikada nije radila na ovakav način, i da je reditelj, iako je mlad, dobro znao šta radi.

– Držao je konce u svojiim rukama čvrsto i sigurna sam da će se publici dopasti predstava jer oni koji su je gledali na generalnoj probi ocenili su je kao fantastičnu.

Sa njom se složila i njena mlađa koleginica Iva Ilinčić koja prvi put u pozorištu radi predstavu po Fasbinderovom tekstu.

Iva Ilinčić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Jug je smestio taj tekst u veoma interesantan koncept i našao je jezik da se predstava ispriča na jedan veoma specifičan i autentičan način. Ima zanimljivu poruku i mislim da će publika morati malo više da uključi mozak nego inače – smatra Iva.

Glumac Pavle Pekić je rekao da je ovo jedan jako inteligentan projekat, osmišljen od autorskog tima, jer je Fasbinderov tekst prebačen u druge okolnosti, što je nama bliže, te je jači udar i za one koji gledaju i za njih koji su radili.

Pavle Pekić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Bavili smo se temom manipilacije kojoj smo svakodnevno izloženi, i medijskoj i profesionalnoj i seksualnoj, i političkoj, i emotivnoj. Bilo je bolno i uzbudljivo da kopamo po tome u ovom tekstu – rekao je glumac Aleksandar Vučković.

Rajner Verner Fasbinder, kultni filmski i pozorišni reditelj, dramski pisac, glumac, esejista, jedan od pokretača nemačkog novog talasa. Fasbinderova karijera trajala je svega 20 godina, ali je za to vreme snimio 40 filmova, napisao 24 pozorišna komada i generalno obeležio jedno vreme, dotičući teme o kojima se malo ko usuđivao da govori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar