Scena iz filma U raljama života Foto: Printscreen

Kultni roman „Štefica Cvek u raljama života“ Dubravke Ugrešić, po kojem je 1984. snimljen antologijski film „U raljama života“ reditelja Rajka Grlića, imaće svoju pozorišnu premijeru u srpskoj prestonici. Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta 23. oktobra u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova, vraća nam se omiljena junakinja Štefica Cvek koju će tumačiti mlada Iva Ilinčić.

U svom „patchwork romanu“ autorka kaže: „Prijatelji su me savjetovali da bih trebala napisati ‘žensku’ priču. Napiši, rekli su, žensku, pravu žensku priču! Moje prijateljice (O nama! O nama!); moj krojač (Koliko tu ima štofa, da znate samo!); moj frizer (Šta sam ja sve šišao u svom životu, draga moja!); i moj neurotični prijatelj koji ne priznaje podjelu spolova i tuži se da ga nešto žiga (Žiga me nešto, žiga, bit će da sam u drugom stanju…)“.

I tako je Ugrešić skrojila priču o punačkoj Štefici Cvek, usamljenoj mladoj ženi u potrazi za ljubavlju i srećom, koju su mnogi dosta godina kasnije uporedili sa svetski poznatom filmskom heroinom Bridžit Džons.

U svojoj uvodnoj reči o predstavi, reditelj Andrej Nosov je, između ostalog, zapisao: „Šta to znači biti mlada žena na Balkanu? Kako sa muškarcima? Kako naći svog idealnog tipa? Kako žena danas da bude srećna? ‘U raljama života’ je predstava o muškarcima, na kakve muke stavljaju žene, i sa kakvim mukama žene moraju da se nose…“

– Predstavu radimo po romanu ali iz savremenog ugla, upoređujemo ta vremena. Ko je i gde je Štefica danas, šta je to sve šta sme i ne sme da radi, šta se tu promenilo, to je ono što nas zanima. Junakinja romana ima ozbiljne probleme sa sobom i drugim stvarima… Bori se i sa kalorijama ali to je jedna od ključnih stvari koja danas nije bitna, jer ne treba da budete debeli da biste bili na dijeti, i to je važno – otkrio je za Nova.rs reditelj Nosov kada je počeo probe sa glumcima.

Ivan Bevc, direktor izdavačke kuće Booka, koja je prošle godine objavila reizdanje ovog Ugrešićkinog dela i time je praktično vratio na naše prostore, kaže da voli Šteficu zbog lepog ironičnog otklona i demistifikacije stvari.

Dubravka Ugrešić Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

– Dubravka Ugrešić je divno ismejala sve naše karaktere i to mi se jako dopada i što je bila avangardna u tom nekom feminističkom pristupu u svoje vreme. Ne znam kako je to izgledalo osamdesetih godina kada je objavila „Šteficu Cvek u raljama života“, ali verovatno je bio ogroman šok i za čitaoce i za književni establišment koji je onako okoštao. Danas svi pričaju o fenomenu Sali Runi kako je popularna spisateljica i kako njene knjige imaju ogromne tiraže, ali verujte mi, Dubravka Ugrešić je za svoje vreme bila mnogo više moderna, nego što je Runi danas. Ona vrlo anticipira šta se dešava i vidi šta će se desiti, i na svoj specifičan, pronicljiv način prepun kvalitetnog humora ona to elaborira i stavi nam do znanja ko smo, gde smo, i kuda idemo – priča Bevc o posebnosti talenta Dubravke Ugrešić koja je ove godine bila u najužem izboru za Nobelovu nagradu.

Zbog toga, dodao je direktor Booke, misli da njeno delo ne može da zastari, i zato i kada se postavlja u pozorištu veruje da će to biti ponovo hit.

– Publika će se sigurno ne samo nasmejati, nego i dobro zamisliti i nakon predstave – veruje Bevc.

Reditelj Nosov je naglasio da bez obzira na to što danas ima drugačije navike, Štefica Cvek živi i van scene zato što nije izašla iz ralja života.

– I to je najveća stvar u vezi tog romana a glavno je pitanje kako izaći iz tih okova.

Andrej Nosov smatra da je Iva Ilinčić, koja će tumačiti naslovnu ulogu, idealna Štefica Cvek. U glumačkoj podeli su i Vanja Nenadić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Aleksandar Vučković, Luka Grbić, Marko Todorović, Miloš Petrović Trojpec.

U autorskim timu uz reditelja Andreja Nosova i dramturškinje Biljane Srbljanović su scenografkinja Una Jankov, kostimograf Stefan Savković, kao i Marija Milenković koja je zadužena za scenski pokret.

„Štefica“ je ozbiljna postmoderna

Foto:TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

– Dubravka Ugrešić je najznačajnija spisateljica sa naših jezičkih prostora zadnje četiri decenije i jedan od retkih pisaca koju je uvek krasila apsolutna modernost. Zato i ako sada čitate roman „Štefica Cvek u raljama života“, kao i „Forsiranje romana reke“ koji je nagrađen Ninovom nagradom, vidite da je to ozbiljna postmoderna i danas kada bi se pojavio bio bi ozbiljan konkurent za sve nagrade jer ga krasi svežina i savremenost – kaže Ivan Bevc.

Bonus video: Iva Ilinčić – Uloga Štefice Cvek mi je najzahtevnija i najteza do sada probudi se

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar