Carmen Mola, pseudonim Jorge Díaz, Antonio Mercero and Agustín Martínez
Foto: Kike RincóN / Zuma Press / Profimedia

Španska književna nagrada "Planeta" od milion evra izmamila je trojicu Španaca iz anonimnosti da otkriju da stoje iza ultra nasilnih kriminalističkih trilera koji se prodaju kao delo "španske Elene Ferante" pod pseudonimom Karmen Mola.

Kada je jedna od njihovih knjiga osvojila unosnu nagradu Planeta, trio je izašao u javnost da podigne ček na ceremoniji kojoj je prisustvovao i španski kralj, piše “Gardijan”.

Agustin Martinez, Horhe Diaz i Antonio Mercero objavljivali su romane i radili kao scenaristi pod svojim pravim imenom pre nego što su se skupili zajedno da pišu pod pseudonimom Karmen Mola. Bili su uspešni u TV serijama „Centralna bolnica“ i „Sastanak na slepo“.

Njihov glavni lik u romanima je detektivka Elena Blanko, „neobična i usamljena žena, koja voli rakiju, karaoke, klasične automobile i seks u džipovima“, navodi izdavač Penguin Random House.

Pisci, koji su u svojim 40-im i 50-im godinama, poricali su da su izabrali ženski pseudonim da bi bolje prodavali knjige.

„Nismo se krili iza žene, krili smo se iza imena“, rekao je Antonio Mercero za španski El Pais, rekavši pre tri godine španskim novinama ABC da im je potrebna anonimnost da bi „zaštitili ustaljeni život koji nema nikakve veze sa književnošću“.

„Nije nikome promaklo da je ideja o univerzitetskom profesoru i majci troje dece, koja je ujutru držala časove algebre, a zatim u popodnevnim satima napisala ultra nasilne, jezive romane, napravila odličnu marketinšku operaciju “, primetio je španski list El Mundo u intervjuu sa autorima.

Beatris Himeno, feministkinja, spisateljica, aktivistkinja – i bivša šefica jednog od španskih nacionalnih tela za ravnopravnost Ženskog instituta – napala je pisce zbog stvaranja ženske ličnosti u njihovom publicitetu za knjige Karmen Mola, tokom nekoliko godina.

„Osim što su koristili ženski pseudonim, ovi momci su godinama davali intervjue. To nije samo ime – to je lažni profil koji su koristili za čitaoce i novinare. Oni su prevaranti “, napisala je na Tviteru

Prošle godine, regionalni ogranak Ženskog instituta preporučio je jedno od Molinih radova u okviru izbora knjiga autorki, uključujući Margaret Atvud, koje bi nam mogle „pomoći da razumemo stvarnost i iskustva žena u različitim periodima istorije i doprinesu podizanju svesti o pravima i slobodama ”.

Nagrada Planeta, koju dodeljuje istoimena izdavačka kuća, podjednako je potraga za potencijalno unosnim novim knjigama koliko i priznanje talenta.

Otvorena je samo za podnošenje neobjavljenih rukopisa, a pobedničku knjigu mora da objavi Planeta. U slučaju novog dela Mola, koje će biti objavljeno pod tim imenom, to znači napuštanje njihovog trenutnog izdavača, rivala Penguin Random House.

Bonus video: Nobelova nagrada – zanimljive činjenice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare