Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Nezavisno ostvarenje "Coda", koje je koštalo samo deset miliona dolara, trijumfovalo je na dodeli Oskara, dobivši nagrade u sve tri kategorije u kojima je nominovano, načinivši tako presedan u istoriji ceremonije Američke akademije za filmsku umetnost.

Do pre koju nedelju retko ko je čuo za film koji je proglašen najboljim na 94. dodeli Oskara. Šira svetska javnost i nije baš bila upućena šta je to „Coda“ i ko je rediteljka i scenaristkinja Šijan Heder. Ali, svakako jeste znala za „Dinu“, „Moć psa“, „Belfast„, „Aleju noćnih mora“, „Priču sa zapadne strane“, „Picu od sladića“ i ostale blokbastere koji su bili nominovani za najbolji film.

No, ispostavilo se, na iznenađenje mnogih, da je jedna mala porodična drama, jedan nezavisni film, s budžetom od svega deset miliona dolara proglašen ne samo najboljim već je dobio sva tri Oskara za koje je bio nominovan – najbolji film, najbolji adaptirani scenario i najbolja sporedna muška uloga.

Desilo se prvi put u istoriji Oskara na preksinoćnoj ceremoniji u losanđeleskom Dolbi teatru da jedan film koji je imao premijeru na Sandensu dobije zlatnu statuetu za najbolje ostvarenje. Takođe, desilo se prvi put u istoriji da je film, koji je umesto distributerskih kuća, distribuirala jedna striming platforma – Epl TV plus bude proglašen najboljim na ceremoniji Američke akademije.

I prvi put posle 1987. godine jedan glumac oštećenog sluha nagrađen je Oskarom – Troj Kotsur. Prvi i poslednji put to se desilo kada je Marli Metlin, njegova partnerka u filmu „Coda“, osvojila Oskara za najbolju sporednu rolu u ostvarenju „Deca manjeg Boga“.

Ekipa filma Coda Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Kada je, na kraju ceremonije, proglašen najboljim filmom i producenti ovog indi ostvarenja zahvalili su se Američkoj akademiji što je „Coda“ ušla u istoriju.

– Nije bilo lako ovo putovanje, ali od prvog dana snimanja, do danas ostali smo velika porodica!

A kako je ovaj indi film, koga praktično nije bilo u bioskopima, potukao blokbastere koji su bili daleko gledaniji i osvojili silne nagrade? Film je poneo naziv po akronimu za „decu gluvih“ – CODA. Priča je koncentrisana na porodicu u kojoj je čak troje od četvoro članova gluvo. Jedino koje nije, tinejdžerka pomaže sve vreme svojoj porodici u njihovom ribarskom poslu, ali ima i svoje snove. Sanja da studira muziku… U filmu scenaristkinje i rediteljke Šijan Heder igraju glumci oštećenog sluha: Troj Kotsur, Marli Metlin i Danijel Duran.

Scena iz filma Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Hederova ovim filmom nije „izmislila toplu vodu“, s obzirom da je u pitanju rimejk francuskog ostvarenja iz 2014. godine „Glas porodice Belije“. Američka rediteljka je unela izvesne izmene u scenario, pa se se njena porodica bavi ribarstvom, za razliku od originalne priče u kojoj se Belijeovi bave stočarstvom i proizvodnjom sireva, a zavisni su u svakom smislu od ćerke, obdarene ogromnim muzičkim talentom, koja želi da se otisne u Pariz…

Striming platforma Epl TV kupila je prava na film „Coda“ na festivalu Sandens prošle godine, koji je održan u virtuelnom formatu. Bila je to za njih velika kocka. I počeli su da strimuju ovo ostvarenje polovinom prošlog avgusta. Ali, krenulo je „mlako“…

Međutim, sve se promenilo krajem prošlog meseca kada je čitava ekipa filma dobila prvu u nizu nagrada. Sledila su priznanja na dodeli Bafta, Critics’ Choice i Indie Spirit nagrada. A onda je samo nedelju dana uoči ceremonije Oskara film „Coda“ trijumfovao na dodeli nagrada Udruženja američkih producenata u Los Anđelesu. Još tada su mediji podsećali da su nagrade Udruženja američkih producenata već godinama pouzdan indikator ishoda dodele Oskara. U poslednje 32 godine čak 22 puta se desilo da najbolje ostvarenje na ceremoniji Udruženja američkih producenata dobije Oskara za najbolji film. I bili su u pravu. Kao i svi oni, upućeni u „materiju“, koji su proteklih dana prognozirali da će „iz prikrajka“ trijumfovati „Coda“.

Pobeda ovog filma veća je od bilo koje druge iz milion razloga. Najpre, nije ovo jedan od onih filmova koji se obično vezuju za Oskara. Nema u njemu ničega epskog, niti srceparajućeg, niti istorijskog, niti nečega što ruši neke barijere. Ovo je skroman film, u svakom smislu. Donosi priču o običnim ljudima, koji pokušavaju da žive svoje obične živote. To je film koji greje srca i „servira“ gledaocima važne lekcije, koje se počesto zaboravljaju.

Uživanje je gledati ga. Jer, gledalac pred sobom ima nesavršenu porodicu, prevashodno zbog hendikepa, ali onu ispunjenu velikom ljubavlju. U čemu je njegova moć? Pa, što je u središte stavio ljubav i sve one teškoće s kojima se suočavaju gluve osobe u svetu koji na njih ne obraća pažnju.

Ekipa filma na 94. dodeli Oskara Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Trijumf ovog ostvarenja još jedan je znak da se menjaju stvari unutar Američke akademije za filmsku umetnost. Nakon što su proteklih godina filmovi poput „Mesečine“ ili „Parazita“ poneli Oskara, pobeda ovog naslova opet simboliše preokret u smislu da će Akademija ubuduće nagrađivati još „ravnih“ filmova. Jer, „Coda“ je film oko čije će se vrednosti svi složiti. I zato je trijumfovao.

I taj film je konačno skrenuo pažnju na jednu veliku, oduvek, a i danas zapostavljenu zajednicu koju čine osobe oštećenog sluha.

Troj Kotsur Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Ili kako je to rekao Troj Kotsur primajući Oskara, koji se zahvalio svima što su prepoznali njihov rad i trud:

Čak nas je i predsednik zvao u Belu kuću. Posvećujem nagradu zajednici gluvonemih, jer ovo je naš trenutak!

Bonus video: Dodela Oskara, crveni tepih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare