Rita Moreno Foto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

Film "Koda" (CODA) trijumfovao je na sinoćnoj dodeli nagrada Udruženja američkih producenata, koja je po 33. put održana u Los Anđelesu, a ceremoniju je obeležila čuvena glumica Rita Moreno.

Priča o porodici u kojoj je čak troje od četvoro članova gluvo proglašena je najboljim filmom. Za većinu je to bilo ogromno iznenađenje s obzirom da je ovaj nezavisni film „potukao“ blokbastere, kao što su „Dina“, „Priča sa zapadne strane“ i „Moć psa“.

Ovaj film je bio neverovatna vožnja, toliko je ljubavi i srčanosti uneto u čitavu priču – kazao je Fabricio Đanfermi, primajući priznanje uz svoje koproducente Filipa Ruselea i Patrika Vahsbergera.

U filmu scenaristkinje i rediteljke Šijan Heder igraju glumci oštećenog sluha: Troj Kotsur, Marli Metlin i Danijel Duran.

Film je poneo naziv po akronimu za „decu gluvih“ – CODA. Nominovan je, podsetimo, za tri Oskara, a trijumf na dodeli nagrada Udruženja američkih producenata povećava mu šanse na ceremoniji uručenja priznanja Američke akademije za filmsku umetnost, koja je zakazana za nedelju, 27. marta.

Od tri Oskara, za koje je nominovano ovo ostvarenje, jedan je u kategoriji za najbolji adaptirani scenario, a drugi za najbolju sporednu mušku ulogu. Ukoliko osvoji Oskara Troj Kotsur, koji je nedavno trijumfovao na dodelama Bafta i Critics Choice nagrada, bio bi prvi gluvi glumac ovenčan zlatnom statuetom Američke akademije još od 1987. godine.

Ekipa filma CODA  Foto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

A nagrade Udruženja američkih producenata već godinama su pouzdan indikator ishoda dodele Oskara. U poslednje 32 godine čak 22 puta se desilo da najbolje ostvarenje na ceremoniji Udruženja američkih producenata dobije Oskara za najbolji film, podseća „Dedlajn“.

Glumica Rita Moreno, zvezda originalne „Priče sa zapadne strane“ iz 1961. godine i rimejka koji je nedavno potpisao Stiven Spilberg dobila je počasnu nagradu Udruženja producenata Stenli Krejmer za impresivnu karijeru u kojoj je sve vreme kombinovala umetnost i aktivizam. I devetesetogopdišnja glumica je svojim strastvenim govorom zasenila sve na ceremoniji u Los Anđelesu. Na početku je podsetila kako je svašta preturila preko glave, a onda se osvrnula na sve one koji kritikuju holivudske glumce zbog toga što iskazuju političke stavove:

Neki u našem „plemenu“ koriste svoju slavu da skrenu pažnju na klimatske promene, da se zalažu za pravo glasa, socijalnu zaštitu, LGBTQ prava. Moja borba za društvenu pravdu traje više od 60 godina i bila je uzbudljiva, ali i iscrpljujuća. Za sve one koji se pitaju zašto ti holivudski glumci dižu glas samo jedna poruka: „Odjebite!“ Sloboda govora pripada svima nama. Ne zaboravimo da su i komičari patriote. Pogledajte samo u pravcu Ukrajine i videćete gospodina Zelenskog – kazala je Rita Moreno, uz obećanje na kraju da će „sledeći put biti šarmantnija“.

Producenti Džordž Lukas i Ketlin Kenedi, koji su uobličili mnoge filmove, posebno serijal „Ratovi zvezda“ dobili su nagrade za životno delo – Milestone Award.

Najbolji dokumentarac jeste „Summer of Soul“ koji je potpisao Kvestlav, ovenčan i Bafta priznanjem prošle nedelje, a „Enkanto“ je proglašen najboljin animiranim filmom.

U televizijskim kategorijama nagrade su otišle producentima serija „Naslednici“, „Mare iz Istauna“ i „Ted Laso“.

Bonus video: Horor filmovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar