Maja Gojković Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Maja Gojković nastaviće svoj mandat na čelu Ministarstva kulture. Posle dve godine tokom kojih je vodila ovo ministarstvo, svoj posao će nastaviti, s obzirom da je Aleksandar Vučić danas, nakon sednice Predsedništva SNS-a, obnarodovao imena novih ministara u Vladi koji će predvoditi Ana Brnabić.

Iako je Maja Gojković, od kad su završeni izbori, sve vreme figurirala kao neko ko će ostati na čelu Ministarstva kulture, u javnosti su se spominjala i druga imena. Naime, proteklih meseci spekulisalo se da na poziciju ministra kulture „pikiraju“ i doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić (postao ministar građevinarstva, tehnike i infrastrukture), potom glumac i reditelj Lazar Ristovski, pa čak i Veran Matić, no sve je to bilo pre poslednje odluke da se od dosadašnjeg Ministarstva kulture i informisanja naprave dva – odnosno da se resori kulture i informisanja razdvoje.

Maja Gojković, Tomislav Momirović i Aleksandar Martinović na sednici SNS-a Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Maji Gojković je tako „ispunjena želja“ da nastavi mandat, započet pre tačno dve godine, kada je s mesta predsednice Skupštine Srbije imenovana za novu ministarku kulture i informisanja.

– Izuzetno bih volela, bila bi mi čast i kompliment da nastavim ovaj mandat – istakla je Gojkovićeva kada je uoči poslednjih izbora u martu upitana o svojim očekivanjima.

Rođena je 1963. godine u Novom Sadu, gde je završila Pravni fakultet. Svojevremeno je radila kao advokat, zapravo karijeru je i započela radeći u advokatskoj kancelariji svoga oca. Bila je i prva žena gradonačelnica Novog Sada od 2004. do 2008. godine, kao kandidatkinja Srpske radikalne stranke ušavši tako u istoriju, takođe i odbornica u Skupštini grada Novog Sada, poslanica u parlamentima Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore od 1992. godine, kao i u Skupštini Vojvodine.

Na prvim parlamentarnim izborima bila je članica Narodne radikalne stranke Veljka Guberine, koja se priključila kasnije Srpskoj radikalnoj stranci. Maja Gojković je od vrha SRS počela da se odvaja već po stupanju na dužnost gradonačelnice Novog Sada. Iako se očekivalo da će, nakon raskola u SRS i odvajanja Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića od Vojislava Šešelja, i sama pridružiti novoosnovanoj SNS, Maja Gojković osnovala je novu stranku – Narodnu partiju, koja je sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom uspostavila krajem 2008. sporazum o zajedničkom političkom delovanju. Krajem 2009. godine je izabrana za predsednicu Narodne partije, koja je na izborima 2012. godine učestvovala na listi Unije regiona Srbije Mlađana Dinkića, Nedugo zatim njena stranka isključena je iz članstva URS, ali je podržala novu vladajuću koaliciju SNS-a, socijalista i URS-a.

Na funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta prvi put je izabrana 2014. godine.

Maja Gojković Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon parlamentarnih izbora dve godine kasnije ponovo je izabrana za predsednicu Narodne skupštine. U tom sazivu Narodne skupštine nalazila se na čelu Odbora za kulturu i informisanje, Odbora za prava deteta i Odbora za zaštitu životne sredine.

Maja Gojković govori engleski i nemački jezik, a služi se i italijanskim.

Kao jedan od svojih najvećih dometa tokom prvog mandata na čelu ovg resora, Gojkovićeva je izdvojila to što je budžet Ministarstva kulture za 2022. godinu uvećan za dve milijarde dinara, odnosno za 16 odsto u odnosu na 2021, čime su „konačno prešli jedan odsto ukupnog budžeta Srbije, jer je to jedan od evropskih kiriterijuma koji se vrednuje“…

Bonus video: Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare