Maja Gojković
Maja Gojković. Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/Promo

Imamo dug i prema narodu ali i ljudima koji su branili Srbiju u teškim vremenima NATO agresije da se snimi film "Košare". Do 2012. godine nije smelo da se priča o tome. Mnogi nisu znali da se desila bitka na Košarama, rekla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i izrazila uverenje da će Filmski centar Srbije "rešiti galimatijas" oko snimanja.

Gojkovićeva je za „Tanjug“ govorila i o sankcijama ruskim umetnicima u zemljama Zapadne Evrope, ulaganjima Vlade Srbije u kulturu, privlačenju stranih investicija u filmskoj industriji u Srbiji, ideji da Džoni Dep napravi izložbu u okviru Oktobarskog salona, ali i svojim očekivanjima nakon izbora.

Istakla je da je „impresionirana odlukom Vlade Srbije da jedno od strateških ulaganja bude u kulturu“, kao i da je izdvajanjem 1.2 odsto budžeta u ovako teškim vremenima „dostignut evropski zamišljeni nivo“.

– Ponosna sam što sam svojevremeno kao gradonačelnica inicirala, a kao ministarka dočekala da Novi Sad postane Evropska prestonica kulture 2022. godine, kao i što će 2023. Čačak postati prva nacionalna prestonica kulture – rekla je Gojkovićeva.

Ministarka je istakla da je zadovoljna što je Srbija privukla strane investitore u filmsku industriju, koji se vraćaju sa novim poslovima jer su prezadovoljni uslovima i „važno je što imaju ovde sigurnost“.

Maja Gojković Foto:Promo/Ministarstvo kulture i informisanja

– Stranci donose novac ovde, ali mi i našima dajemo posebnu pomoć i podsticaj – navela je.

Holivudskog glumca Džonija Depa koji je „poželeo da bude srpski državljanin i više puta je ovde snimao filmove“, iznenadila je predloživši mu da kod nas premijerno „napravi izložbu slika“, pošto je iz jednog intervjua saznala da radi portrete.

– Oduševio se. Sada je to ideja. Ako uspemo, videćemo, pojavljuju se novi problemu u svetu, možda da se to ostvari kao poseban događaj u okviru Oktobarskog salona… Njemu se dopala ideja da se otkrije njegova nova dimenzija i obećao je da će to biti Beograd – rekla je.

Džoni Dep Johnny Depp
Džoni Dep Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Upitana da prokomentariše proterivanje ruskih umetnika iz Zapadne Evrope povodom sukoba u Ukrajini, prisetila se da joj je legendarna glumica Mira Banjac, kad ju je zvala za rođendan, savetovala da se umetnicima ništa ne zabranjuje. Gojkovićeva je istakla da bi i Zapadu poručila „da nema sankcija“ za ruske umetnike.

Ministarka kulture je izrazila i uverenje da će Filmski centar Srbije „rešiti galimatijas“ oko snimanja filma „Košare“, pošto je reč o „jednoj od bitnih tema za našu noviju istoriju“.

– Mi imamo taj dug i prema narodu ali i ljudima koji su branili Srbiju u teškim vremenima NATO agresije. Do 2012. godine nije smelo da se priča o Košarama. Mnogi nisu znali da se desila bitka na Košarama – primetila je ministarka i dodala je da joj je „drago da se javljaju autori koji žele da snimaju filmove na važne nacionalne teme“.

Prema njenim rečima, u julu bi trebalo da počnu radovi na prenameni nekadašnje Železničke stanice u Beogradu kako bi do kraja 2023. godine ovde mogao da bude otvoren preseljeni Istorijski muzej Srbije. Primetivši da je stara termoelektrana „Snaga i svetlost“ u Beogradu „u dosta lošem stanju ali fascinantno izgleda“, Gojkovićeva je rekla da je dobra ideja da tu bude Muzej Nikole Tesle i da postane centar posvećen nauci.

Upitana o svojim očekivanjima nakon izbora, Gojković je odgovorila: „Izuzetno bih volela, bila bi mi čast i kompliment da nastavim ovaj mandat“.

Bonus video: Džoni Dep u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar