Maja Gojković Foto:Ministarstvo kultrue i informisanja saopstenje7GORAN ZLATKOVIC

Sredstva namenjena kulturi prešla su jedan odsto ukupne vrednosti budžeta Srbije, izjavila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na konferenciji "The Economist: Svet u 2022", dodavši da će u narednoj godini biti više novca za ovu oblast.

– Budžet Ministarstva kulture za 2022. uvećan je za dve milijarde dinara, odnosno za 16 odsto u odnosu na ovu godinu, čime smo konačno prešli jedan odsto ukupnog budžeta Srbije, jer je to jedan od evropskih kiriterijuma koji se vrednuje. Taj evropski kriterijum nikako do sada nismo mogli da pređemo, ali uspeli smo i to u teškoj godini kada se ulagalo u zdravstvo i infrastrukturu – istakla je Maja Gojković na konferenciji, koja se održava u Narodnoj skupštini Srbije.

Ministarka je naglasila da je Srbija, uprkos izazovnoj godini, bila među pet zemlja koja u vreme pandemije nije potpuno zaključala ustanove kulture, a umetnike stavila na prioritetnu listu za vakcinanciju i materijalno ih pomogla, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Naredna godina u oblasti kulture biće, kako je istakla, prepoznatljiva po projektu „Novi Sad evropska prestonica kulture 2022. godine“, početku kulturne decentralizacije pripremom Čačka za prvu prestonicu kulture Srbije, kao i projektu unapređenja kulture i umetnosti u lokalnim sredinama „Gradovi u fokusu“.

Podsetila je i na velike podsticaje koje je država omogućila filmskoj industriji i domaćim i stranim produkcijama, zahvaljujući kojima su srpski filmovi počeli da se pojavljuju na prestižnim festivalima.

U 2022. planirana su sredstva za završetak obnove donjeg dela Petrovaradinske tvrđave, Smederevske tvrđave i Kraljeve crkve u manastiru Studenica, kao i za revitalizaciju Sremskih Karlovaca. Takođe, počeće rad, kako je najavila, na renoviranju Arhiva Jugoslavije, a izdvojena su sredstva i za obnovu centralne kule u okviru Memorijalnog centra Staro sajmište. Naglasila je da je planirano započinje renoviranja i premeštaj Istorijskog muzeja Srbije u objekat stare železničke stanice u Beogradu, kao i izdvajanje sredstava za projektnu dokumentaciju idejnog rešenja novog muzeja Nikole Tesle.

– Na međunarodnom planu, učešće naših umetnika u inostranstvu je važan deo diplomatije jedne države. Imali smo dobro predstavljanje na arhitektonskom Bijenalu u Veneciji. Nastupaćemo i na Milanskom trijenalu, arhitektonskim Bijenalima i takmičenjima – kazala je ministarka kulture zaključivši da će u „optimizmu u 2022. kultura imati veliku ulogu“.

Bonus video:

Zašto Aidu nije videla Srbija?

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar