Ova tri kandidata su u igri za novog ministra kulture

Kultura 25. jun 202216:01 > 16:0131 komentara
Podeli:
Goran Vesić, Maja Gojković i Veran Matić Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC/Ministarstvo kulture i informisanja/GORAN ZLATKOVIC/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Imenovanja ministara u novoj Vladi Srbije očekuju se tek nakon konstituisanja parlamenta, ali se u Vladinim krugovima već pominju potencijalni kandidati za određene resore.

Više različitih izvora iz vlasti kaže za Danas da se za novog ministra kulture i informisanja za sada pominju tri kandidata.

Za to mesto se razmatraju dosadašnji zamenik gradončelnika Beograda Goran Vesić, nekadašnji direktor B92 i predsednik ANEM-a Veran Matić, ali postoje velike verovatnoće da na tom mestu ostane još aktuelna ministarka Maja Gojković.

Veran Matić iza sebe ima veliko iskustvo sa medijima, dobre kontakte i saradnju sa svim akterima, a smatra se da ga za mesto ministra kandiduju i njegova zalaganja na mestima specijalnog izaslanika predsednika Srbije za reševanje pitanja nestalih sa Hrvatskom i predsednika Komisije za istraživanja ubistava novinara.

Prema tvrdnjama naših izvora, izbor ministra zavisi i od toga da li će se resor kulture i informisanja razdvojiti. Ukoliko bi na tom mestu ostala Maja Gojković, kako dodaju, neminovno je da će se iz ovog ministarstva isključiti mediji i informisanje jer se aktuelna ministarka „ne snalazi u tome“.

Opcije koje se razmatraju jeste da se mediji priključe ministarstvu telekomunikacija kao što je bilo pre više godina ili da se formira posebno ministarstvo za medije i informisanje.

Druga opcija je manje verovatna jer bi se na taj način povećao ukupan već veliki broj resora, ali bi se, s druge strane, tako zbog Evropske unije pokazalo da država želi da reši probleme sa slobodom govora i medija u Srbiji.

Bonus video: Vesić se nije pojavio na suđenju sa aktivistima pokreta „Ne davimo Beograd“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar