Scena iz dokumentarca "Royal Family" Foto:Screenshot

Kraljica Elizabeta Druga diplomatu naziva "gorilom", princ Čarls pravi dresing za salatu, a dvorjanin u Bakingemskoj palati hrani konja šargarepom… Ovo su samo neke od nadrealnih scena iz dokumentarca o najpoznatijoj monarhiji na svetu – britanskoj kraljevskoj porodici koje su posle više od pola veka isplivale u javnost.

Pre 53 godine britanska kraljevska porodica, želeći da se približi „plebsu“, snimila je dokumentarni film. To ostvarenje trebalo je da pokaže svima kako su i oni „od krvi i mesa“. Međutim, publika, koja je posle ovog dokumentarca trebalo i da počne da saoseća sa „patnjama“ monarha, videla ga je samo jednom.

Film je stavljen u kraljevski bunker i praktično zabranjen. Ali, proteklih dana dokumentarac je „isplivao“ na Jutjubu. Usledila je žustra reakcija britanskog dvora, pa je video klip promptno uklonjen sa Jutjuba. Međutim, počeo je da „iskrsava“ na drugim video platformama, poput Dejlimoušna ili Vimea, na društvenim mrežama. I da se iznova aplouduje na Jujtjub. I skida.

Dokumentarac, prigodno nazvan „Kraljevska porodica“ (Royal Family), radio je javni servis te zemlje, BBC. Projekat je započet 1968. i najpoznatija porodica na svetu snimana je gotovo godinu dana. Premijerno je emitovan 21. juna 1969. godine na britanskom javnom servisu. Dokumentarac je te večeri gledalo više od 350 miliona ljudi.

Međutim, to je bio prvi i jedini put da je ovo ostvarenje prikazano. Britanski mediji pisali su da je nakon toga film stavljen u kraljevsku arhivu i zaključan. I samo je kraljica Elizabeta Druga mogla da aminuje njegovo ponovno prikazivanje. No, ona to nikada u više od pola veka nije učinila.

Delić tog dokumentarca prikazan je u prošloj, trećoj sezoni popularne Netfliksove serije „Kruna“. I tako samo podgrejao interesovanje javnosti za ovaj „dragulj“ pedesetak godina od premijernog emitovanja.

I pre nekoliko dana osvanuo je na Jutjubu. Za tili čas, dok nije uklonjen, pogledale su ga desetine hiljada ljudi. I nakon uklanjanja postavljan je još nekoliko puta na Jutjub, pa ponovo skidan na zahtev britanskog javnog servisa. No, ubrzo je našao svoj put do društvenih mreža, naročito Tvitera, gde je izazvao pravu pomamu.

Kada je američki sajt „Hafington post“ tražio obrazloženje od Bakingemske palate o uklanjaju videa sa najpopularnije digitalne platforme na svetu, uputili su ih na BBC. Međutim, ni u britanskom javnom servisu nisu bili raspoloženi da daju bilo kakav komentar na ovu temu.

Zanimljivo je da je puštanje ovog „zabranjenog“ dokumentarca „u etar“ koincidiralo sa velikim tekstom u američkom magazinu „Pipl“ o kraljici Elizabeti Drugoj. Upravo kraljica, sa sve Versaće maramom na glavi i osmehom, krasi naslovnu stranu magazina koji otkriva „kakva je zapravo Elizabeta Druga“.

– U privatnom životu ona je mnogo življa u odnosu na imidž koji gaji u javnosti. Njen osmeh odjekuje Bakingemskom palatom – pojašnjava kraljevska biografkinja Seli Bedel Smit, autorka knjige „Elizabeta kraljica: Život modernog monarha“ (Elizabeth the Queen: The Life of a Modern Monarch) za „Pipl“.

Osim što kraljica Elizabeta Druga objašnjava zašto je diplomatu nazvala „gorilom“, kako princ Čarls pravi dresing za salatu, a dvorjanin u Bakingemskoj palati hrani konja šargarepom u jednoj od scena iz filma, čiji je delić dostupan na internetu, princeza Ana jadikuje zbog dokumentovanja svakodnevice ove dinastije. Ova danas 70-godišnjakinja, jedino ženske dete iz braka kraljice Elizabete Druge i princa Filipa, u video klipu objašnjava da je čitav taj poduhvat loša ideja:

– Ne znam kako ovo lepo da kažem, ali nikada mi se nije sviđala ideja o filmu o kraljevskoj porodici. Zaista mislim da je to rđava zamisao. Interesovanje javnosti za nekoga od trenutka kada se rodio toliko je veliko da ti to dozlogrdi – iskrena je princeza, uz zaključak:

– Poslednja stvar koja nam treba jeste još veće interesovanje za naše živote i pristup javnosti našoj svakodnevici. Nimalo ne uživam u svemu ovome!

A osoba koja je navodno odgovorna što je kraljevska porodica rešila da se na takav način otvori jeste Vilijam Heseltajn. U to vreme on je radio kao sekretar za štampu kraljevske porodice, a u jednom intervjuu pre dve godine objasnio je da je on zaslužan za taj projekat. Takođe, i da je bio oduševljen kada je dokumentarac prikazan na BBC-ju:

– Samo je nekolicina njih tada iznela negativan stav o dokumentarcu – jedno ili dvoje uštogljenih kraljevskih poručnika i jedno ili dvoje TV kritičara – sećao se Heseltajn za magazin „Town & Country“ 2019. godine.

Precizirao je da je čuveni novinar londonskog „Tajmsa“ Bernard Levin „osuo paljbu“ po dokumentarcu, okarakterisavši ga „stravičnom greškom“:

– Ali, generalno gledano taj dokumentarni film bio je divna stvar i mislim da je bio u interesu kraljevske porodice – zaključio je nekadašnji kraljičin pres sekretar.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar