Foto: Printscreen, Dragan Mujan/Nova.rs

Boris Isaković igra Ratka Mladića, a Emir Hadžihafizbegović njegovu desnu ruku u filmu o Srebrenici pod nazivom "Quo Vadis, Aida?" sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić koji će premijerno biti prikazan 3. septembra na 77. Venecijanskom filmskom festivalu.

Venecijanski filmski festival (Mostra) počinje sutra uz sve mere zaštite od koronavirusa, zbog čega je program skraćen, a uvedene su zaštitne mere. U trci za nagradu Zlatni lav će se naći 18 filmova, među kojima i ostvarenje „Quo Vadis, Aida?“, u kom glavne uloge igraju Jasna Đuričić, Izudin i Dino Bajrović i Boris Ler, kao i Boris Isaković u ulozi Ratka Mladića i Emir Hadžihafizbegović u ulozi srpskog vojnika, njegovog pomoćnika.

Jasna Đuričić u filmu „Quo Vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić Foto: promo

Rediteljka Jasmila Žbanić ispričala je za „Dojče vele“ da je njoj i producentu Damiru Ibrahimoviću odmah bilo jasno da za naslovnu ulogu žele Jasnu Đuričić, sa kojom su sarađivali na filmu „Za one koji ne mogu da govore“, te da „ona ima izvanrednu energiju i u stanju je dočarati najdublje emocije“ i da je to „glumica koja uvek od sebe zahteva najbolje“.

Boris Isaković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Što se tiče Mladića, kojeg igra Jasnin muž Boris Isaković, glavno pitanje je bilo: kako ga pokazati, jer je osoba za koju svi znaju kako izgleda. Malo ljudi zna kako izgleda UN pukovnik Karemans, ali za Mladića, svi u našoj regiji tačno znaju kako izgleda, kako govori, kako se ponaša. Razmišljali smo o drugim metodama – poput one da ga ne prikažemo, da ga snimamo samo s leđa, ali nismo hteli od njega napraviti misterioznu figuru. On je ljudsko biće. Da, on je ratni zločinac, ali ne mitska figura, već čovek od mesa i krvi. Odlučili smo se za Borisa Isakovića jer on ima ogroman glumački domet i energiju. Analizirali smo mnogo video-snimaka Mladića, ali Boris je pronašao svoj, originalan i snažan način da ga odigra – rekla je Jasmila Žbanić za „Dojče vele“.

Mladićevu desnu ruku u filmu igra Emir Hadžihafizbegović. Rediteljka je prepričala i da je u toj ulozi bio krajnje uverljiv.
– Emir Hadžihafizbegović je klasika. Kad smo snimali njegovu scenu, gde on kao srpski vojnik ulazi u bazu punu izbeglica, toliko je bio uverljiv da su se dve statistkinje onesvestile i morali smo zvati hitnu pomoć. Te žene su bile devojčice tokom rata. Emirova gluma aktivirala je stare traume. Bilo je veliko iskušenje, veliki rizik i vrlo emotivno i za Emira i sve ostale igrati ove uloge – rekla je Jasmila Žbanić, poznata po filmovima „Grbavica“ i „Na putu“.

Pored „Quo Vadis, Aida?“, u zvaničnoj trci su još 17 ostvarenja, među kojima čak četiri italijanska filma, kao i „Zemlja nomada“ Kloi Zao, koji važi za favorita, te ostvarenja Andreja Končalovskog, Mišela Franka…

Filmovi u takmičarskom programu:

„Između umiranja“ (Hilal Bajdarov)
„Sestre Makaluzo“ (Ema Dante)
„Svet koji će doći“ (Mona Fastvold)
„Nova zapovest“ (Mišel Franko)
„A sutra ceo svet“ (Julija fon Hajnc)
„Ljubavnici“ (Nikol Garsija)
„Lajla u Haif“ (Amos Gitai)
„Dragi drugovi“ (Andrej Končalovski)
„Žena špijuna“ (Kijoši Kurosava)
„Deca Sunca“ (Mažid Mažidi)
“Delovi žene“ (Kornel Mundručo)
“Gospođica Marks“ (Suzana Nikijareli)
„Oče naš“ (Klaudio Nose)
„Nokturno“ (Đanfranko Rosi)
„Nikad se neću ponovo pojaviti“ (M. Šumovska, M. Englert)
„Učenik“ (Čajtana Tamane)
„Quo Vadis, Aida?“ (Jasmila Žbanić)
„Zemlja nomada“ (Kloi Zao)

Predsednica žirija je glumica Kejt Blančet, a među članovima su i glumci Lidivin Sanije i Met Dilon i reditelji Kristijan Pecold.

Organizatori su naveli da će na Mostri biti prikazano ukupno 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova. Zlatnog lava za životno delo dobiće britanska glumica Tilda Svinton i rediteljka An Hui iz Hongkonga.