Željko Lučić Foto: Artyom Korotayev / TASS / Profimedia

- Kada sam nakon godinu i po dana dobio poziv da nastupim u Verdijevoj operi „Otelo“ u Barseloni, prvo što sam pomislio jeste da li još znam da pevam. Sve je divno prošlo, i eto me najzad i u Beogradu - kaže za novine „Nova“ proslavljeni bariton Željko Lučić, koji će 5. oktobra održati koncert kojim će započeti 24. sezona Opere i teatra Madlenianum.

Pod dirigentskom palicom Dejana Savića, na sceni će mu se pridružiti sopran Dragana Radaković i mecosopran Sanja Anastasia, a na programu su popularne arije i dueti Lučićevih omiljenih kompozitora Verdija i Pučinija.

– Maestro Savić mi je poslao predlog repertoara, to je ono što inače pevam, nema nekih iznenađenja. Radujem se što ću najzad nastupiti pred domaćom publikom – rekao je Lučić, koga smo zatekli u dobrom raspoloženju, za razliku od prošle godine kada je čak pomislio da završi karijeru.

Na takva razmišljanja navela ga je situacija koja je nastala sa pandemijom koronavirusa.

– Sve je bilo stalo, predstave su otkazane, iako je godina bila puna zakazanih angažmana. Bilo je to gadno vreme za sve umetnike. Sada se, koliko se to može, malo pokrenulo sve sa mrtve tačke. Cela sezona mi je puna, sledeća se polaki puni, i nadam se da ćemo se vratiti svi na stare koloseke. A, 2020. godinu, nadam se da ću što pre zaboraviti. Neću više crno da razmišljam, idemo dalje.

Foto: EPA/BARBARA GINDL

Lučić je već godinama jedan od najcenjenijih baritona koga nazivaju „verdijanskim“, jer su ga uloge u Verdijevim operama proslavile. Već tri decenije je u poslu, pevao je na mnogim scenama u svetu, među njima i velike uloge u četiri najprestižnije operske kuće – njujorškom Metropolitenu, Milanskoj skali, Bečkoj operi i Kraljevskoj operi u Londonu.

– Kao najveći uspeh izdvajam Met koji je vrh operskih kuća i zato što sam tamo pevao Verdijevog „Rigoleta“ koji se smatra krunom baritonskog posla – priča Željko, kome je ove godine za dlaku promaklo da zapeva u Veroni, jedinom mestu gde još nije nastupao.

Korona je, kako kaže, opet umešala prste.

– Trebalo je da gostujem u operi „Travijata“. Međutim, kako sam počeo da pevam, putujem, bio sam u obavezi da često budem u karantinu, tako da se to poklopilo sa zakazanim datumom u Veroni. Verujem da ću tamo nastupiti u bliskoj budućnosti.

I ovaj beogradski koncert u Madlenianumu, koji je rasprodat za tili čas, dugo je očekivan jer je odlagan zbog pandemije.

– Trebalo je, između ostalog, da održim Novogodišnji koncert u Madlenianumu i koncert na Kolarcu, ali sve je bilo otkazano. Srećan sam što sada imam prilike da sada nastupim – rekao je Lučić, koji već 23 godine živi u Frankfurtu, odakle putuje na operske scene širom sveta.

Mada je svetski poznat i cenjen, ni danas nema svoj sajt, niti je prisutan na društvenim mrežama. Nakon koncerta u Madlenianumu, Željko Lučić ima zakazane nastupe u Metropoliten operi, Parizu, Frankfurtu, Omanu i Boljšoj teatru.

Raspevani otpravnik vozova

Željko Lučić (53) rođen je u Zrenjaninu. Bio je član a potom i solista hora „Josif Marinković“. Radio je kao otpravnik vozova, nastavljajući tradiciju svog dede i oca. Međutim, talenat ga je odveo na studije pevanja kod Doroteje Spasić u Beograd a usavršavanje nastavlja u operskom studiju novosadske Muzičke akademije kod čuvene Biserke Cvejić koja postaje njegov mentor.

Operski debi je imao 1993. kao Silvio u Leonkavalovim „Pajacima“. Nedugo potom, njegov lirski bariton je zablistao u Donicetijevim operama. Međunarodne nagrade, kao i uloge Žermona u Verdijevoj „Travijati“, Valentina u Gunoovom „Faustu“ i naslovna u „Evgeniju Onjeginu“ Čajkovskog, odvele su ga u svet. Sve ostalo je legenda.

Bonus video: Plasido Domingo na Tašu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare