Svetlana Ceca Bojković Foto:Dragan Mujan /Nova.rs

Došao je trenutak dok sam još u snazi da jednostavno saberem svoj život. I poslovni i privatni, zbog čega sam odlučila da svoju ostavšinu zaveštam i da ostavim svoj legat, kaže za Nova.rs glumica Svetlana Bojković.

Ljubivoje Ršumović, Ružica Sokić, Saveta i Slobodan Mašić, Branko Pešić, Danilo Nikolić, Pavle Vuisić, Donka Špiček, Milan Vukos, Ivanka Lukateli, Milan Ranković, Gordana Suša, Miodrag Zečević i Ivan Bekjarev samo su neke od znamenitih ličnosti s ovih prostora čija je zaostavština zauvek otrgnuta od zaborava. Ovaj impresivan „spisak“ dopunjen je ovih dana još jednim velikim imenom.

Dramska umetnica Svetlana Bojković odlučila je da svoju umetničko-glumačku zaostavštinu pokloni Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, koje već baštini legate uglednih ličnosti.

Poklon dramske umetnice „Adligatu“ će, između ostalog, obuhvatati glumačke nagrade, lične predmete, arhivsku i bibliotečku građu, kao i izabrane komade nameštaja iz stana Svetlane Bojković.

– Porodici „Adligata“ sada se pridružila još jedna značajna ličnost naše kulture – kazao je Viktor Lazić, predsednik ovog udruženja kada je pre nekoliko dana potpisan ugovor sa glumicom.

Svetlana Bojković, Svetlana Ceca Bojković, poklon, glumačka zaostavština, nagrade
Svetlana Ceca Bojković Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

I dok se o značaju Svetlane Bojković za kulturu ovih prostora mogu ispisati stranice i stranice, glumica za Nova.rs objašnjava zašto je odlučila da napravi svoj legat:

– Došao je trenutak dok sam još u snazi da jednostavno saberem svoj život. I poslovni i privatni. Imam toliko stvari, i shvatila sam da bi se jednoga dana posle mog odlaska to negde razvlačilo… Ili da bih samo opterećivala svoju ćerku time. I zato sam odlučila da svoju ostavšinu zaveštam i da ostavim svoj legat – precizira za Nova.rs Bojkovićeva.

Odlučila se, kako pojašnjava Svetlana Bojković, da potpiše ugovor sa Udruženjem „Adligat“, jer je veoma zadovoljna načinom na koji brinu o legatima brojnih znamenitih ličnosti s ovih prostora:

– Bila sam u njihovom muzeju, koji je stvarno fantastičan. Uopšte, čitava ta vizija koju ima Viktor Lazić i čitavo to društvo, koje je kao porodica, a suosnivači su udruženja jako mi se dopala. Zaista sam bila zadovoljna time što sam videla, naročito njihovim odnosom prema našim kulturnim dobrima. I zato sam se odlučila da tamo napravim svoj legat.

I možda je ovo trenutak kada nije zgoreg podsetiti bar na delić postignuća glumice u karijeri dugoj više od pola veka. Iako je diplomirala na Akademiji za pozorište, film, radio, i televiziju 1970, tri godine ranije već je igrala u filmu „Jednog dana moj Jamele“. Osim toga, uočivši talenat grupe mladih glumaca na tadašnjoj Pozorišnoj akademiji Bojan Stupica angažovao ih je krajem 1968. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Među njima je bila i Svetlana Bojković.

I u JDP-u je bila sve do 1984. godine, igrajući u komadima od „Omera i Merime“, preko „Pučine“ i „Hede Gabler“, do „Tri sestre“. Prešla je potom u Narodno pozorište, a 1993. prelazi u status slobodnog umetnika i „Madam San-Žen“, „Učene žene“, „Noć tribada“, „Marija Stjuart“…

Na velikom platnu pamti se uloga Mike u filmu Gorana Paskaljevića „Pas koji je voleo vozove“, a na televiziji u serijama „Bolji život“, „Srećni ljudi“ ili drami „Smrt gospođe ministarke“.

Svetlana Bojković, Svetlana Ceca Bojković, poklon, glumačka zaostavština, nagrade
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

Na pitanje šta će jednoga dana moći da se vidi u Legatu Svetlane Bojković, i koje će se to dragocenosti naći pred publikom, glumica objašnjava:

– Biće tu svih mogućih nagrada koje sam dobila. Naći će se tu i moj portreti, a i nešto što ću ostaviti za posle – za trenutak kada odem iz života, poput nekih detalja iz mog stana, delova nameštaja, kao što su fotelje, pisaći stočić… A sve to kako bismo zaokružili tu buduću prostoriju koja će biti uspomena na mene.

Svetlana Bojković, Svetlana Ceca Bojković, poklon, glumačka zaostavština, nagrade
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

A glumica je, podsetimo, laureat najvećih priznanja u ovoj zemlji, među kojima su „Dobričin prsten“, „Žanka Stokić“, „Pavle Vuisić“, „Zlatni ćuran“, „Nušićeva nagrada“, „Statueta Joakim Vujić“, „Oktobarska nagrada grada Beograda“, „Zlatna arena“, „Sterijina nagrada“…

– Pod krovom Udruženja Adligat otvoreni su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, a udruženje formira i poseban kutak namenjen pozorištu i filmu. Tu su već legati Ružice Sokić, Ivana Bekjareva, Pavla Vuisića… – podsetio je Viktor Lazić, predsednik „Adligata“, uz poruku:

– Gospođa Bojković dobiće zasluženo mesto u našem skupu velikana.

Svetlana Bojković, Svetlana Ceca Bojković, poklon, glumačka zaostavština, nagrade
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

Upitana šta misli s kakvim će utiskom jednoga dana neko ko je poštovalac Svetlane Bojković izaći iz legata s glumičinim imenom, dramska umetnica na kraju poručuje:

– Da je to bio jedan lep život. Ja sam zadovoljna svojim životom. Želela bih da svako ko dođe u taj legat provede trenutke u miru, lepom sećanju i uspomeni na mene!

Bonus video:

Svetlana Bojković u podkastu Snaga uma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare