„Indexi“ trijumfovali na petom „Dok’n’Ritmu“

Podeli:
Foto:Katarina Mihajlović

Dokumentarac "Indexi" Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure trijumfovao je na 5. Festivalu muzičkog dokumentarnog filma "Dok'n'Ritam" osvojivši nagrade stručnog žirija i publike.

„Ovaj film, stvaran čak tri godine, otkriva i aktuelizuje neverovatan potencijal i talenat kakav su umetnici imali na ovim prostorima. Ljudi koji su prošli kroz ovaj bend i njihovo tiho ili glasno svedočenje je prava vrednost ovog izvanrednog filma, kao omaž vremenu kada je jutro zaista moglo da promeni sve“, ocenio je žiri u kome su bili reditelj Milorad Milinković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti Aleksandar S. Janković i glumac i muzičar, frontmen sastava „Zoster“ Mario Knezović.

Specijalnu nagradu žirija osvojio je dokumentarac „Viktorija, 15“ Mine Petrović o mladoj bubnjarki iz Smedereva.

U takmičarskoj selekciji petog izdanja festivala „Dok’n’Ritam“ od 22. do 25. septembra u Domu kulture „Studentski grad“ u Beogradu prikazano je 15 filmova, od kojih 13 premijerno pred srpskom publikom.

Publika je u revijalnom programu, između ostalog, imala priliku da pogleda ekranizovanu priču o čuvenom fotografu Džimu Maršalu koji je tokom 20. veka fotografisao najveće svetske rok zvezde, priču o živoj legendi ex-yu i hrvatske muzičke scene Džimiju Staniću, koji i u 93. godini sa puno radosti i entuzijazma nastupa na klupskim scenama u Zagrebu, zatim dokumentarac o nastupu sastava “Repetitor” u Centralnom zatvoru, film o legendarnom Tusti iz benda “KUD Idijoti” i priču o bioskopu sa (nekada) najvećim platnom na Balkanu, a sada centru urbane kulture – “Kino Šipka”.

Festival je završen dodelom nagrada i koncertom sastava „Viva Vops“.

„U godini koju je planetarno obeležila pandemija ‘Dok’n’Ritam’ je jedan od retkih festivala u zemlji i regionu koji je ipak održan uživo. Pokazalo se da i u ovim vremenima naš festival ima vernu publiku, koja je prisustvom i odgovornim ponašanjem festivalske sadržaje učinila još više vidljivim, u ovom kovidljivom trenutku 21. veka“, ocenila je Sandra Rančić, osnivač i umetnička direktorka Festivala muzičkog dokumentarnog filma.

Komentari

Vaš komentar