Foto: Printscreen/YouTube/BHRT

Peto izdanje Festivala muzičkog dokumentarnog filma "Dok’N’Ritam" (D’n’R) biće održano od 22. do 25. septembra u Domu kulture “Studentski grad” u Beogradu, najavili su organizatori.

U takmičarskoj selekciji biće prikazano 15 filmova, od kojih 13 premijerno pred srpskom publikom. Svetsku premijeru imaće film o grupi „Indexi“ i to 23. septembra, na dan rođenja Davorina Popovića, pevača jednog od najznačajnijih muzičkih sastava u bivšoj Jugoslaviji.

O nagradi odlučivaće žiri u sastavu: reditelj Milorad Milinković, dramaturg, filmski i muzički kritičar Aleksandar Janković i muzičar i glumac Mario Knezović, frontmen sastava „Zoster“.

Publika će u revijalnom programu imati priliku da pogleda ekranizovanu priču o čuvenom fotografu Džimu Maršalu koji je tokom 20. veka fotografisao najveće svetske rok zvezde, kao i priču o živoj legendi ex-yu i hrvatske muzičke scene Džimiju Staniću, koji i u 93. godini sa puno radosti i entuzijazma nastupa na klupskim scenama u Zagrebu.

Na programu će biti i dokumentarac o nastupu sastava „Repetitor“ u Centralnom zatvoru, priča o legendarnom Tusti iz benda „KUD Idijoti“, zatim priča o bioskopu sa (nekada) najvećim platnom na Balkanu, a sada centru urbane kulture – „Kino Šipka“.

Organizatori su najavili da će posetioci petog izdanja „D’n’R“ festivala moći da „prođu kroz 70 godina života najekstavagantnije pojave na sceni bivše države, čuvenog doktora za rokenrol Milića Vukašinovića“, a na programu će biti i filmovi o svojevrsnom hodočašću makedonskih repera u Njujorku, o Viktoriji iz Rok kampa za devojčice i „priča Gorana Bareta direktno u kameru, bez dlake na jeziku“.

U okviru programa „Notabook“ biće predstavljene tri nove knjige – „Pola veka subotičke popularne muzike“ Tihomira Mišića, „Bunt dece socijalizma – priča o novom talasu“ Dušana Vesića i „Sve bio je ritam“ bubnjara „Azre“ Borisa Leinera.

Koncertom beogradskog sastava „Viva Vops“ 25. septembra biće svečano zatvoren festival čiji je ovogodišnji slogan „Peti D’n’R = čista Petica“.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam“ ( D’N’R) prvi put je održan u junu 2016. u Domu kulture „Studentski grad“, a prošle godine festival je realizovan na dve lokacije – u Domu omladine i Dorćol Platzu.

„Kulturna istorija i uticaj muzike sa ovih prostora dva su neraskidiva pojma i muzika jeste obeležila i uticala na sve segmente života. Prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima sa atraktivnim gostima koji stavom i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem muzičkih knjiga i pažljivo odabranim koncertima, pokušavamo da napravimo jedinstvenu atmosferu D’n’R festivala, koji će u svojoj DNK sadržati dokumente našeg ritma“, kaže Sandra Rančić, autor projekta, osnivač i umetnička direktorka festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar