Foto:Promo/Festival slika u pokretu

Poslednje večeri 5. Međunarodnog festivala snimateljskih ostvarenja "Slika u pokretu", koji je završen sinoć, dodeljene su dve nagrade, a laureatima su proglašeni Aleksandar Ilić i Gojko Despotović, saopštili su organizatori manifestacije koja se odvijala od 18. do 21. novembra u Beogradu i Novom Sadu.

Žiri festivala snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu“ nagradio je Ilića za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji u ostvarenju „Otac„, dok je Despotović ovenčan priznanjem za snimateljski rad na filmu „Proleće na poslednjem jezeru“.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Jacek Laskus, filmski snimatelj iz Poljske (nominovan za Oskara 1998. godine), snimatelj Dušan Joksimović (nagrađivan za rad na filmovima „Rane“, „Sveti Georgije ubija aždaju“, „Top je bio vreo“, „Falsfikator“, „Dnevnik mašinovođe“, „Kralj Petar Prvi“) i snimatelj Mario Sablić, , koji potpisuje fotografiju u 12 igranih filmova i 18 televizijskih serija (ovenčan četiri puta godišnjom nagradom Hrvatskog udruženja filmskih snimatelja).

Tokom trajanja festivala, u takmičarskom delu programa, prikazano je osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije u selekciji Miodraga Miše Miloševića. Pred publikom u Muzeju jugoslovenske kinoteke i Kulturnom centru Novog Sada, ali i na onlajn platformi cinesseum.com, bila su ostvarenja „Asimetrija“ rediteljke Maše Nešković i direktora fotografije Đorđa Arambašića, „Ekipa“ Marka Sopića i direktora fotografije Dimitrija Jokovića Džime, „Ime naroda“ Darka Bajića i direktora fotografije Zorana Jovanovića Žafra, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića na kojem je direktor fotografije bio Stefan Milosavljević, „Otac“ Srdana Golubovića i direktora fotografije Aleksandra Ilića i „Proleće na poslednjem jezeru“ Filipa Čolovića i direktora fotografije Gojka Despotovića.

Poslednje večeri festivala na programu su bili filmovi „Sutra je još uvek juli“ Dejana Vlaisavljevića Nikta, sa direktorom fotografije Predragom Bambićem i „Vojna Akademija 5“ Dejana Zečevića, na kojem su radili direktori fotografije Zoran Todorović i Nebojša Bašić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar