Foto: Gallo images / Alamy / Alamy / Profimedia

Peti festival snimateljskih osvarenja "Slika u pokretu" planiran je od 18. do 21. novembra u Muzeju jugoslovenske kinoteke i u Kulturnom centru Novog Sada, a moći će da se prati i onlajn, saopštili su organizatori.

U takmičarskom delu programa biće prikazano osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije po izboru selektora Miodraga Miše Miloševića. Publika će moći da ih pogleda u Muzeju jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) u Beogradu i Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5) u dva termina, od 17.30 i 20 sati, ulaz je besplatan, ali je maksimalan broj 30 posetilaca u sali, uz poštovanje svih epidemioloških mera, kao i onlajn, preko platforme „Sineseum“, navode organizatori iz Srpske asocijacije snimatelja.

Direktor festivala Predrag Bambić Foto: Printscreen/YouTube/Dvougao

Prvog dana festivala na programu su „Asimetrija“ Maše Nešković i direktora fotografije Đorđa Arambašića i „Ekipa“ Marka Sopića i direktora fotografije Dimitrija Jokovića Džime. Drugog dana biće prikazani „Ime naroda“ Darka Bajića i direktora fotografije Zorana Jovanovića Žafra i „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića sa Stefanom Milosavljevićem kao direktorom fotografije. U petak, 20. novembra, na program su „Otac“ Srdana Golubovića i direktora fotografije Aleksandra Ilića i „Proleće na poslednjem jezeru“ Filipa Čolovića i direktora fotografije Gojka Despotovića. Poslednjeg dana festivala publika će moći da vidi „Sutra je još uvek juli“ Dejana Vlaisavljevića Nikta u kojem se kao direktor fotografije potpusuje Predrag Bambić, inače predsednik SAS-a i direktor festivala, kao i „Vojnu akademiju 5“ Dejana Zečevića na kojem su radili direktori fotografije Zoran Petrović i Nebojša Bašić.

O nagradi za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji i nagradi za najbolji snimateljski rad odlučivaće tročlani žiri: poljski snimatelj Jacek Laskus, poznat po radu sa rediteljima kao što su Robert Altman, Majkl Presmen, Donald Petri i kao jedan od snimatelja dokumentarnog filma „Colors Straight Up“, nominovanog za Oskara 1998. godine, snimatelj Dušan Joksimović („Rane“, „Sveti Georgije ubija aždaju“, „Top je bio vreo“, „Falsfikator“, „Dnevnik mašinovođe“…) i Mario Sablić, četvorostruki dobitnik nagrade Hrvatskog udruženja filmskih snimatelja, koji potpusuje fotografiju u 12 igranih filmova i 18 televizijskih serija.

Festival nastao u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja, sa idejom da se predstavi rad direktora fotografije na filmu, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, uz podršku Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar