Foto: Milica Novaković/Arhiva Igračkog ansambla KOLO

Nagrada Terpsihora, godišnje priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) u oblasti umetničke igre, za 2024. godinu pripala je Igračkom Ansamblu Kolo, a Specijalna pohvala Katarini Zec, balerini Srpskog narodnog pozorišta.

Terpsihora za 2024. godinu je pripala Igračkom Ansamblu Kolo, a Specijalna pohvala, balerini Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Katarini Zec.

U obrazloženju žirija, u čijem sastavu su bili koreografkinja Milica Sarić (predsednik), Andrija Karaklajić, solista Ansambla “Kolo” i Toma Križnar, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, istaknuto je:

“Ansambla narodnih igara i pesama Srbije ‘Kolo’ je kao ambasador srpske tradicionalne umetnosti na 75. godišnjicu svog postojanja bio dominantan predstavnik umetničke igre u sezoni 23/24. Na dva celovečernja koncerta gde su predstavljene koreografije narodnih igara sa šireg srpskog kulturnog prostora, igrački ansambl ove nacionalne kuće je pokazao zavidan umetnički, tehnički i izvedbeni nivo. Izvanredna uigranost čitavog ansambla, energičnost, požrtvovanost i vrhunska tehnička spretnost izdvojila je Igrački ansambl Kolo kao jednoglasnog dobitnika prestižnog priznanja ”Terpsihora” u 2024. godini. Pored negovanja tradicionalne narodne igre ono što ovaj ansambl čini superiornim i jedinstvenim jesu virtuozni igrači koji svojim kvalitetnim, ubedljivim i uzbudljivim performativnim izrazom slave radost igre. A možda najvažnija poruka koju nam prenose jeste da samo ujedinjeni možemo sve.“

Katarina Zec Foto: Promo

Za baletsku umetnicu Katarinu Zec istaknuto je da je u ovoj pozorišnoj sezoni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, ostvarila premijerno tri značajne prvačke uloge u baletima „Labudovo jezero“, „Krcko Oraščić“ i „Kopelija“.

„Tri izuzetno različite i tehnički zahtevne uloge, pokazale su umetničku i tehničku spremnost mlade Katarine. U ulogama Odete i Odilija prenosi mekoću i nežnost u pokretu kao bela labudica, a oštrinu i tehničku preciznost kao crna labudica. Sigurnom i čistom tehnikom Katarina savlađuje ulogu Šećerne vile u „Krcku Oraščiću”, a vragolastom i šarmatnom glumom i zavidnom tehnikom predstavlja seosku devojku Svanildu iz baleta „Kopelija”, navedeno je u saopštenju.

Nagrade će svečano biti uručena u četvrtak, 25. aprila u 13 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta.

Ova priznanja dodeljuju se trinaesti put po redu povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO 1982. godine.

Bonus video: Aplauz za balet Ko to tamo peva u Ljubljani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar