Another Round, plakat Foto:Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

"Zemlja nomada" Kloi Žao i "Suđenje čikaškoj sedmorki" Arona Sorkina najveći su favoriti za Oskara za najbolji film, sudeći po kladionicama, a u kategoriji za najbolje ostvarenje na stranom jeziku najveće šanse daju se danskoj "Još jednoj rundi" Tomasa Vinterberga sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi, dok je „Quo vadis, Aida“ Jasmile Žbanić druga na toj listi, ali sa znatno slabijim šansama za zlatnu statuu.

Dodela Oskara je, nakon mnogo odlaganja, zakazana za 25. april u Los Anđelesu, a već mesecima unazad licitira se ko bi mogao da osvoji zlatne statue. Da su obrti mogući pokazala je prošlogodišnja ceremonija na kojoj je trijumfovao „Parazit“ Bong Džun Hoa, kada je ekipa ove južnokorejske drame otišla kući sa tri statue: za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolji scenario.

Ove godine je u kategoriji za najbolji film nominovan i „Minari“ korejsko-američkog reditelja Lija Ajzaka Čanga, koji na listama kladioničara stoji bolje od „Menka“ Dejvida Finčera ili „Oca“ sa Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi, ali znatno slabije od ubedljivo najvećeg favorita, „Zemlje nomada“ američke rediteljke kineskog porekla Kloi Žao, posebno nakon osvajanja Bafte i niza Zlatnih globusa. Gledajući trenutne liste u kladionicama, u nekoliko kategorija neka od ostvarenja, reditelja i glumaca su sigurni favoriti.

Najbolji film

Najveći favorit u kategoriji za najbolji film je, dakle, „Zemlja nomada“ sa kvotom 1,20, a potom najveće šanse imaju „Suđenje čikaškoj sedmorki“ sa kvotom šest, pa „Minari“ (kvota 16), „Devojka koja obećava“ (kvota 20), pa tek onda „Menk“ koji je ranijih meseci važio za izrazitog favorite.

Za njima slede „Juda i crni mesija“ Šake Kinga (kvota 40), a „Zvuk metala“ Darijusa Mardera i „Otac“ Florijana Zelera imaju podjednake (male) šanse sa kvotom 100.

Najbolji glumac

Glumac Čedvik Bozman, posthumno nominovan za ulogu u filmu „Ma Rainey‘s Black Bottom“, ima ubedljivo najveće šanse za Oskara, sa kvotom oko 1,12.

Na listi su i Entoni Hopkins („Otac“, kvota sedam), Riz Ahmed („Zvuk metala“, kvota 20), Stiven Jen („Minari“, kvota 40), a tek na začelju je raniji oskarovac Geri Oldman („Menk“, kvota 50).

Najbolja glumica

Najneizvesniji će, sudeći po listama u kladionicama, biti izbor za najbolju glumicu.

Najveće šanse ima Keri Maligan („Devojka koja obećava“) sa kvotom 1,625, veoma blizu je i Vajola Dejvis („Ma Rainey‘s Black Bottom“), sa kvotom dva, pa onda Frensis Mekdormand („Zemlja nomada“) sa kvotom četiri. Manje šanse imaju Andra Dej („Amerika protiv Bili Holidej“) sa kvotom šest, kao i Vanesa Kirbi („Delovi žene“) sa 20 evra na jedan uloženi.

Najbolji reditelj

Kloi Žao, prema listama u kladionicama, ima gotovo sigurne šanse da, posle Bafte i Zlatnog globusa, uzme i Oskara u kategoriji za najboljeg reditelja. Kvota da će se to dogoditi je oko 1,07.

Kloi Žao
Kloi Žao Foto: REUTERS/Danny Moloshok

Skoro 10 puta manje su šanse, kako sada stvari stoje, Dejvidu Finčeru („Menk“) sa kvotom 10. Da će to poći za rukom Liju Ajzaku Čangu („Minari“) i Emerald Fenel („Devojka koja obećava“) kvote su 20, dok je osvajač Zlatnog medveda na Berlinalu Tomas Vinterberg za film „Još jedna runda“ neka vrsta autsajdera, sa kvotom 40.

Najbolji film na stranom jeziku

Međutim, Virtembergov film važi za ubedljivog favorita u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

„Još jednoj rundi“ kladioničari daju kvote od 1,1 do 1,15, dok se bosanskohercegovački kandidat za Oskara, „Quo vadis, Aida“ Jasmile Žbanić, kotira kao drugi favorit, ali sa kvotama između šest i sedam.

Kvote za rumunski dokumentarac „Kolektiv“ Aleksandra Nanaua su od devet do 14, a za „Bolje dane“ kineskog reditelja Dereka Canga od 16 do 22. Na začelju liste favorita je „Čovek koji je prodao svoju kožu“ tunišanske rediteljke Kauter Ben Hanije.

Najbolje sporedne uloge

Da će Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu dobiti britanski glumac Danijel Kaluja („Juda i crni mesija“) kladioničari su gotovo sigurni: daju mu kvote 1,07, dok znatno slabije stoji njegov zemljak Saša Baron Koen za nastavak „Borata“ sa kvotom 16.

Za najvećeg favorita za najbolju žensku sporednu ulogu trenutno važi Joun Ju Džang („Minari“, kvota 1,33), a za njom bugarska glumica Marija Bakalova, takođe iz nastavka „Borata“. Glen Klouz, recimo, ima kvotu 10, a Amanda Sejfrid 35.

Ništa, naravno, od svega ovoga nije do kraja izvesno, sve dok u noći između nedelje i ponedeljka sa scene u Dolbi teatru ne budu saopštena imena dobitnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar