Foto:Paramount Collection / Everett / Profimedia

Džon Travolta odbio je da igra Foresta Gampa, Tom Henks je prihvatio i na dodeli Oskara mu pred nosom odneo zlatnu statuu za tu ulogu. Nije to, naravno, jedini put da su glumci koji su bili "drugi izbor" na kraju trijumfovali.

Priredio: Matija Jovandić

Neke od najpoznatijih uloga u istoriji Holivuda bile su rezultat mukotrpnog procesa, začinjenog ne baš najsrećnijim audicijama i promenama u poslednjem trenutku. Ali samo zato što glumac ili glumica nisu bili prvi izbor ne znači da nisu bili i najbolji izbor. Tom Henks nije bio prvi na listi za portretisanje Foresta Gampa, ali je sada nemoguće zamisliti bilo koga drugog u toj ulozi u klasiku iz 1994. godine. Nekada je to što su bili drugi (ili treći, ili četvrti) izbor značilo i prvi korak na putu ka slavi dobitnika Oskara, piše Klemens Mišalon u „Indipendentu“, odakle prenosimo listu 12 glumaca koji nisu bili prvi izbor za uloge koje su im donele nagradu Američke akademije za filmsku nauku i umetnost.

Lejdi Gaga – „Zvezda je rođena“

„Zvezda je rođena“, rimejk muzičke romantične drame sa Lejdi Gagom i Bredlijem Kuperom bio je projekat u razvoju godinama pre nego što je konačno pokrenut, tako da ima smisla što je u međuvremenu bilo promena.

Glavnu žensku ulogu trebalo je prema originalnoj zamisli da igra Bijonse, a da film režira Klint Istvud, ali je cela priča sa filmom kasnila i nikada se nije ostvarila. Na kraju je Lejdi Gaga igrala Ali Mejn, za šta je nominovana za Oskara 2018. godine, a zlatna statua pripala joj je za najbolju originalnu pesmu za „Shallow“.

Sandra Bulok – „Mrtvi ugao“

Scenario za sportsku dramu „Mrtvi ugao“ prvo je dobila Džulija Roberts, ali, prema pisanju Los Anđeles Tajmsa, nije bila zainteresovana.

Mrtav ugao
Sandra Bulok u filmu „Mrtvi ugao“ Foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Sandra Bulok prihvatila je ulogu Li En Tuhi 2010. godine i posle toga se odšetala na ceremoniju dodele Oskara i odnela kući zlatnu statuu namenjenu najboljoj glumici.

Rasel Krou – „Gladijator“

Maksimusa u filmu „Gladijator“ (2000) Ridlija Skota navodno je trebalo da igra Mel Gibson, što je zabeležio „Njujork tajms“.

Gladijator
Rasel Krou u „Gladijatoru“ Foto: Photo 12 / Alamy / Alamy / Profimedia

Tu ulogu je na kraja dobio Raselu Krou, kao i statua za najboljeg glumca na dodeli Oskara sledeće godine.

Tom Henks – Forest Gamp

Naslovnu ulogu u filmu „Forest Gamp“ trebalo je da igra Džon Travolta, ali je on to odbio. Kada su ga pitali 2007. godine sa MTV-a da li mu je žao što je odbijao čuvene uloge, uključujući i tu, Travolta je rekao: „Ne, jer iako nisam uradio nešto što Tom Henks jeste, radio sam nešto drugo što je jednako zanimljivo ili zabavno… Ali zbog nekih se osećam dobro što sam ih odbio jer su tako stvorene karijere nekog drugog“.

U ovom slučaju, Tom Henks je uzeo Oskara 1995. pred nosom Travolti, koji je takođe bio nominovan za najboljeg glumca u istoj kategoriji za ulogu Vinsenta Vege u „Petparačkim pričama“.

Hale Beri u „Bal monstruma“

Hale Beri je 2002. godine postala prva crna žena nagrađena Oskarom za najbolju žensku glavnu ulogu za njen portret Leticije Masgrou u filmu „Bal monstruma“.

Anđela Baset, i sama nominovana za zlatnu statuu 1993. za ulogu Tine Tarner u „Šta ljubav ima s tim“ ispričala je „Njuzviku“ da joj je ponuđena uloga u „Balu monstruma“, ali da ju je odbila jer se osećala nelagodno na pomisao da bi je igrala.

Kejsi Aflek – „Mančester na moru“

Met Dejmon je producirao „Mančester na moru“ Keneta Lonergana, a trebalo je i da igra glavnu ulogu. Međutim, niz drugih unapred ugovorenih obaveza naterao ga je da se odrekne te uloge, pisao je „Holivud reporter“, pa ju je ponudio svom dugogodišnjem prijatelju Kejsiju Afleku.

I to je dobro prošlo, jer je Aflek osvojio Oskara za ulogu Lija Čendlera u ovoj tragičnoj filmskoj priči.

Ema Stoun – „La-la-lend“

Teško je zamisliti nekog drugog kraj Rajana Goslinga na plakatu, ali jedna druga Ema bila je viđena za glavnu ulogu u ovom romantičnom mjuziklu, piše Klemens Mišalon.

La la lend
Rajan Gosling i Ema Stoun Foto: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Dok je projekat bio još u zametku, Ema Votson spominjala se kao glavna glumica. Ona je kasnije objasnila da nije mogla da snima „La-la-lend“ pošto je već bila prihvatila ulogu u rimejku „Lepotice i zveri“.

Stounova se pojavila na kraju kao Mia Dolan i u nizu zlatnih statua za ovaj film na dodeli 2017. godine njena je ona za najbolju glumicu 2017.

Gvinet Paltrou – Zaljubljeni Šekspir

Gvinet Paltrou jeste dobila Oskara za ulogu Viole de Leseps u „Zaljubljenom Šekspiru“, ali nije bila u podeli od početka.

Zaljubljeni Šekspir
Gvinet Paltrou u „Zaljubljenom Šekspiru“ Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Ona sama ispričala je „Varajetiju“ 2019. da je „Džulija Roberts dugo to htela da radi, ali je ta verzija otpala. Priča je završila u ‘Majramaksu’ i ja sam bila prva osoba kojoj je ponuđena“. Ali Paltrouova, koja je prolazila tada kroz „užasan raskid“, pa „nije čak ni pročitala scenario“. Onda je uloga navodno ponuđena Kejt Vinslet, koja ju je odbila, pa je Gvinet Paltrou ipak posle pročitala scenario i ostalo je istorija.

Dženifer Lorens – U dobru i u zlu

En Hatavej trebalo je da igra glavnu ulogu u „U dobru i u zlu“, sudeći po onome što je Harvi Vajnstin pričao 2014. godine, pošto je on producirao film.

En Hatavej je napustila snimanje, zamenila ju je Dženifer Lorens i dobila Oskara za najbolju glumicu 2013. godine.

Džek Nikolson – Vreme nežnosti

Bert Rejnolds odbio je da igra Gareta Bridloua u dramskoj komediji iz 1983. godine, što je bila odluka zbog koje je grdno zažalio.

„Žao mi je pre svega zbog toga što je to bila uloga koja je zahtevala pravu glumu. Voleo bih da to nisam uradio, i kad sad pomislim na to, bila je to zaista glupa odluka, ali doneo sam mnogo glupih odluka u ta vremena. Mora da je to bio moj glupi period“, ispričao je Rejnolds „Biznis insajderu“ 2016. godine.

Vreme nežnosti
Džek Nikolson i Širli Meklejn u „Vremenu nežnosti“ Foto: Courtesy Everett Collection / Profimedia

Tome što mu je žao verovatno doprinosi i činjenica da je Džek Nikolson za tu ulogu dobio Oskara.

Danijel Dej Luis – Linkoln

Danijel Dej Luis osvojio je jednog od tri svoja Oskara za najboljeg glumca kada se pojavio kao Abraham Linkoln u biografskom filmu o američkom predsedniku u režiji Stivena Spilberga.
Lijam Nison priča da mu je Spilberg ponudio tu ulogu i da ju je on ozbiljno uzeo u obzir, ali da je njegovo odbijanje bilo prilično burno.
Bilo je to na čitajućoj probi, rekao je magazinu GQ 2014. godine. „Ne bi trebalo da sam ovde. Ovo je prošlo. Istekao mi je rok. Ne želim da igram ovog Linkolna. Ne mogu da budem on“, rekao je Nison.

Linkoln
Danijel Dej Luis kao Linkoln Foto: AMBLIN ENTERTAINMENT – Album / Album / Profimedia

Ispričao je i da je bio fasciniran time kako je to uradio Danijel Dej Luis:

„Danijel je stari drug, i mislim da je možda uloga prvo ponuđena njemu. Ne znam šta se događalo pre, ali sam bio oduševljen time što ga igra Danijel i kada sam pogledao film bio sam u fazonu: ‘On je j***** Abraham Linkoln! Ovo je savršeno. Savršeno!'“

Džodi Foster – Kad jaganjci utihnu

Sudeći po onome što je ispričao sam Džonatan Dem, malo je nedostajalo da u klasiku psiholoških trilera ulogu FBI agentkinje-pripravnice Klaris Sterling odigra neko drugi. Dem je ispričao na Filmskom festivalu u Ostinu mislio da bi, kada je razmišljao o Džodi Foster, inače ljubiteljki romana Tomasa Harisa ko kom je film snimljen, pomislio i da bi bila neuverljiva u toj ulozi.

Prema onome što je ispričao reditelj, scenario je prvo prošao kroz ruke Mišel Fajfer, Meg Rajan i Lore Dern, pre nego što je konačno odabrao Fosterovu. Izbor se, pokazalo se, isplatio: Džodi Foster odigrala je antologijsku ulogu i obezbedila sebi drugog Oskara za najbolju žensku ulogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar