Paviljon Srbije na prethodnim izdanjima Bijenala Foto: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI

Projekat "Hod sa vodom" umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić predstavljaće Srbiju na 59. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji, koja će biti održana od 23. aprila do 27. novembra naredne godine, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Odluka da Srbiju na Venecijanskom bijenalu predstavlja prijekat Nikolića i Ćirićeve bila je jednoglasna, preciziraju iz ovog ministarstva.

Predloženi projekat Vladimira Nikolića i Biljane Ćirić ispunio je sve propozicije propisane tekstom konkursa, „od umetničkog kvaliteta, inovativnosti, jasne konceptualizacije i korespondiranja sa centralnom temom manifestacije, preko ubedljivog predloga postavke, tehničke i finansijske izvodljivosti, do reprezentatvnih i uglednih profesionalnih biografijia umetnika i kustoskinje, kod nas i u svetu“, obrazlaže se u odluci komisije, koju su činili komesar i Stručni savet za pripremu nastupa naše zemlje na značajnoj manifestaciji.

Komisija, koju su činili komesarka – direktorka Muzeja savremene umetnosti Beograd Marijana Kolarić, i Stručni savet sa članovima Jerkom Denegrijem, Ivanom Grubanovim, Jasminom Čubrilo, Anom Ereš i Saritom Vujković, ocenila je da će ovaj projekat „značajno doprineti uspostavljanju i unapređenju međunarodne saradnje, ali i afirmaciji savremene umetničke scene Srbije u globalnim okvirima“.

Bonus video:

Sava Šumanović, teška sudbina jednog genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar