Plakat 49. FEST. Foto:promo FEST

Početak ovogodišnjeg Festa mogao bi još jednom da bude odložen zbog aktuelne epidemiološke situacije u zemlji, nezvanično saznaje Nova.rs.

Prethodno najavljeni termin održavanja 49. po redu filmskog festivala, 2 -11. april, zvanično je još na snazi, međutim, zbog stalnog rasta broja novoobolelih od koronavirusa i eventualnih novih, rigoroznijih mera Kriznog štaba organizatori razmatraju mogućnost da Fest bude održan u drugoj polovini aprila. Ukoliko se taj scenario ostvari najveća filmska smotra kod nas počela bi 17. aprila, nezvanično saznaje Nova.rs.

Takođe, prema informacijama do kojih smo došli, Fest, koji se u normalnim okolnostima održava krajem februara i početkom marta, ne bi trebalo da poput nedavno završenog Berlinala bude održan u onlajn izdanju, već se i dalje insistira na tradicionalnom formatu.

Zvanično, još uvek je važeći najavljeni termin, i sve dvorane, kako nam je rečeno, od Doma omladine, Kombank dvorane, Sinepleksa i Sava centra, u kojima bi projekcije filmova trebalo da budu prikazivane, „čuvaju termine“ za Fest.

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić nema nikakve informacije o eventualnom pomeranju Festa, s obzirom da se, kako nam je rekao, ne bavi „tehničkim“ detaljima, već samo programom i izborom filmova.

Takođe, ni glavna producentkinja ove manifestacije Darja Bajić, kako je kazala za naš sajt, zvanično još nema obaveštenja o pomeranju početka 49. Festa. S obzirom da se u javnosti spekuliše da bi na sednici Kriznog štaba, zakazanoj za četvrtak, mogle da budu donete daleko rigoroznije mere, zbog porasta novoobolelih od koronavirusa u Srbiji, koja će se odnositi i na kulturne institucije i događaje, Bajićeva kaže da stalno prate odluke Kriznog štaba.

– Stalno pratimo i dobijamo informacije od Kriznog štaba, i ukoliko bude nekih novih mera, svakako ćemo postupiti u skladu sa njima – rekla nam je kratko Darja Bajić.

Centar beogradskih festivala (CEBEF) najavio je da će međunarodni filmski festival Fest biti održan od 2. do 11. aprila, po 49. put, i da će tokom trajanja manifestacije biti prikazano više od 70 premijernih filmova.

Festival će biti, kako su precizirali, održan pod sloganom „Povratak u budućnost“, u skladu sa namerom organizatora da Fest, kao najveća i jedna od najznačajnijih filmskih manifestacija u zemlji i regionu, doprinese oživljavanju velikog platna i povratku publike u bioskope.

Predviđenih 70 premijernih filmova najnovije svetske kinematografije trebalo bi da bude prikazano u okviru sedam programskih celina.

Zatvaranje Festa trebalo bi da bude uveličano novom, premontiranom verzijom kultnog filma „Kum 3“ Frensisa Forda Kopole, urađenom povodom 30-godišnjice od premijere tog ostvarenja, a poslednje poglavlje sage o porodici Korleone nazvano je „Kum, Epilog: Smrt Majkla Korleonea“.

S obzirom da se naredne godine navršava pola veka od održavanja prvog Festa, jedna od programskih celina će biti posvećena filmskim klasicima koji su obeležili ranija festivalska izdanja. U okviru celine „Festovih 50“ u Sava centru su predviđene projekcije klasika: „Odiseje u svemiru 2001“ Stenlija Kjubrika, „Limeni doboš“ Folkera Šlendorfa, „Smrt u Veneciji“ Lukina Viskontija, „Zmijsko jaje“ Ingmara Bergmana, „Tristan“ Luisa Bunjuela, „Andrej Rubljov“ Andreja Tarkovskog, „Borsalino“ Žaka Dereja, „Ponoćni kauboj“ Džona Šlezingera i „Beti Blu“ Žan-Žak Benea.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar