Plakat 49. FEST. Foto:promo FEST

Međunarodni filmski festival Fest biće održan od 2. do 11. aprila, po 49. put, tokom kojeg će biti prikazano više od 70 premijernih filmova, saopštili su organizatori iz Centra beogradskih festivala (Cebef).

Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ s namerom da kao najveća i jedna od najznačajnijih filmskih manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju velikog platna i povratku publike u bioskope.

„S posebnom pažnjom selektovan, ovogodišnji festivalski program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svetske kinematografije u sedam programskih celina, koje će publika moći da pogleda u bioskopskim salama Sava centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cinepleksa. Posebno nam je značajno što će sledeća godina biti u znaku 50. Festa, a u susret jubileju, ove godine Festova publika imaće prilike da na velikom platnu Sava centra pogleda kultne filmove koji su obeležili prethodne edicije festivala u okviru programa Festovih 50“, istakao je direktor Cebefa Damir Handanović.

Na svečanom zatvaranju Festa, 11. aprila, u udarnom terminu u Sava centru, premijerno u Srbiji biće prikazana nova, premontirana verzija kultnog filma „Kum 3“ Frensisa Forda Kopole, u kome igraju Al Paćino i Endi Garsija, urađena povodom 30-godišnjice od premijere tog ostvarenja.

Poslednje poglavlje sage o porodici Korleone ima i nov naziv: „Kum, Epilog: Smrt Majkla Korleonea“, kojim Kopola odaje počast piscu originalnog romana i scenaristi Mariju Puzu, a uključuje naslov koji su izvorno i namenili za treći deo „Kuma”. Za potrebe nove verzije, Kopola je napravio nov početak i kraj filma, i u novom ruhu „spakovao“ određene scene, kadrove i muziku.

FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, a informacije o početku prodaje karata za 49. festival biće naknadno objavljene, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar