Izlozba Refleksije radova Mire Brtke
Sa izložbe Refleksije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Fondacija Mira Brtka laureat je nagrade Disrupt komunikacije u kategoriji kultura i umetnost za prošlogodišnju izložbu "Mira Brtka/Refleksije".

Izložba „Refleksije“, organizovana prošlog proleća u Muzeju grada Beograda, bila je jedna od najposećenijih u srpskoj prestonici tokom prošle godine. A publici je donela pregled impresivne produkcije likovne, ali i filmske umetnice Mire Brtke, nastale u periodu od 1964. do 2012. godine.

U čak 16 različitih celina na prvom spratu Muzeja grada Beograda postavka je posetiocima prikazala najreprezentativnije radove iz opusa umetnice, koja je preminula 2014. godine. Bilo je tu više od 300 pojedinačnih eksponata, od kojih je čak 60 skulptura, koji su u vlasništvu Fondacije Mira Brtka iz Beograda.

A kuriozitet ove hit izložbe, koja je dobila priznanje „Disrupt“, jeste da je organizovana za samo 19 dana…

Mira Brtka, rođena 1930. godine, bila je nosilac novih tendencija u srpskoj savremenoj umetnosti tokom druge polovine prošlog veka. Obrazovanje, tačnije diplomu na FDU, na odseku režija stiče u Beogradu, a slikarstvo i umetničku karijeru gradila je u Rimu.

Izlozba Refleksije radova Mire Brtke
Sa izložbe Refleksije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iza sebe je ostavila veliki umetnički opus, a samo delić su donele „Refleksije“ u Muzeju grada Beograda, u periodu od 17. marta do 10. maja 2021. Retrospektivna izložba umetnice, koju su do tada nedovoljno prepoznavali struka, likovna publika, ali i šira javnost, izazvala je kulturološki šok. Ne samo što je postavka otkrila bogat opus Mire Brtke, već ju je videlo gotovo 24.000 posetilaca.

Na svečanoj dodeli nagrada „Disrupt“, održanoj nedavno u Domu Jevrema Grujića, koosnivač Fondacije Mira Brtka, Miroslav Rodić izjavio je kako je Brtka bila velika umetnica:

Miroslav Rodić – fondacija Mira Brtka Foto: Promo

– Živela je i stvarala u vremenu kada se ženi nije poklanjala velika pažnja, živela je ispred vremena. Bilo je potrebno da prođe 50 godina da shvatimo šta je to uradila u savremenoj umetnosti, da razumemo čistotu njene estetike, a posebno moral u umetnosti. Presrećan sam što sam bio deo takvog projekta, koji je prepoznala i stručna javnost i koji dobija pozive iz cele Evrope. Hvala na ovom priznanju, koje je još jedan dokaz da smo uradili nešto dobro za kulturu našeg grada.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar