Foto: IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

Ove nedelje razvila se živa diskusija o vežbama ne samo duha već i tela vernika, o blagodetima joge i(li) pilatesa. Toliko čak da se saopštenjem oglasila i SPC “o aktuelnim promocijima kultova dalekoistočnog porekla i raznoraznih gurua i njihovih praksi” u koje spada i joga a “u čiju se afirmaciju uključio, nažalost i jedan srpski pravoslavni episkop”.

Da li joga dopire samo do tela a pilates izaziva obostrani efekat, kako  u telu tako i duši, postalo je ključno, gotovo presudno pitanje Srpske pravoslavne crkve. Ne znam šta bi Nikola Tesla danas rekao o pilatesu ali sin pravoslavnog sveštenika i jedan od najvećih svetskih naučnika, je praktično i uveliko vežbao jogu.

“ Tesla je poslednjih godina,  pred smrt živeo je izuzetno asketski, gotovo kao indijski guru ili pravoslavni svetac” – objašnjava Velimir Abramović, jedan od najboljih poznavalaca Teslinog naučnog i životnog puta. On takođe podseća da je Tesla na pitanje koje je veroispovesti, odgovorio da on veruje u jednog Boga koji nije opisan u religijama, ali da je najbliži budizmu.

Tesla je redovni član Srpske akademije nauka postao tek posle trećeg glasanja I to u poznim godinama – zbog joge valjda. Imao je samo osamdeset godina (1937). Pola veka ranije nije prošao na tajnom glasanju Srpske kraljevske akademije. Iste 1892. godine dobija nagradu Društva engleskih inženjera, kao prvi kome je to priznanje dodeljeno u Americi.

Mark Tven u laboratoriji

Veruje se da Tesla nije izlazio iz laboratorija zaokupljenim naukom i njenim izazovima. Voleo je međutim da igra igra bilijar, nalazio vreme za druženje i nenaučni rad. Njegovi lični prijatelji bila su i trojica američkih predsednika: Teodor Ruzvelt, Vilijam Harding i Vudro Vilson.

Mark Tven u Labaratoriji Nikole Tesle ( 1894) Foto:NIKOLA TESLA MUSEUM / Sciencephoto / Profimedia

U kući Teslinog prijatelja Roberta Džonsona, urednika američkog časopisa, upoznao je Marka Tvena. Ispričao mu je kako se posle završene male mature u Gospiću, razboleo i kako mu je čitanje njegovih priča na nemačkom prevodu pomoglo da se oporavi. Tvena je taj detalj posebno dirnuo. Kod Džonsonovih je upoznao je  i Antonjina Dvoržaka, kao i pisca “Knjige o Džungli” Radjarda Kiplinga.

Prijatelje je često vodio u svoju laboratoriju gde im je pokazivao svoje eksperimente navodeći da i oni učestvju u njima. Otuda i fotografija Marka Tvena u Teslinoj labaratoriji prilikom jednog od njegovih ekperimenata.

Foto:NIKOLA TESLA MUSEUM / Sciencephoto / Profimedia

Tesla je, na poziv Britanskog instituta elektroinženjera 1892. godine, održao predavanje u Londonu. Iz prvog reda aplaudirao mu je naučnik zbog koga je, još dok je studirao “zavoleo karijeru elektroinženjera”. Bio je to Vilijam Kruks britanski hemičar i eksperimentalni fizičar prvog reda. Bio je pionir vakumskih cevi. Njegov izum, Kruksova cev bio je temeljno otkriće koje je promenilo celu hemiju i fiziku. Poznate Kruksove cevi zapravo su prve katodne cevi – pre Lenardovih i Rendgenovih cevi. Baveći se hemijom pronašao je element Talijum.

Mladi Tesla u Londonu prisustvuje i spiritističkoj seansi. Vilijam Kruks, Oliver Lodž,  Lord Rajli i mnogi drugi britanski naučnici tog vremena pokušavail su naučno da objasne fenomen spiritizma  koji je tih godina bio veoma raširen u Londonu. Na opšte iznenađenje, umesto da raskrinkaju  prevaru,  oni su postali ubeđeni spiritisti, iznoseći čvrste dokaze o postojanju duhova.

“Čitave noći svako vlakno moga mozga  bilo je napeto u iščekivanju, ali ništa se nije desilo do ranog jutra, kada sam zaspao ili možda zadremao i video oblak  kako nosi  anđeoske figure božanske lepote. Jedna od njih je pogledala prema meni sa ljubavlju i ja postepeno prepoznah svoju majku. Prikazanje  je polako plovilo kroz sobu i  isčezlo. U tom momentu sigurnost koju nikakve reči ne mogu  opisati, ispunila me je i  bio sam  uveren da mi je majka upravo umrla. I to je bila istina” – zapisao je Tesla.

Teslina pisma u “bunkeru”

Pod utiskom vizije Tesla istog dana piše Kruksu. Ova dvojica naučnika godinama su se dopisivali ali Teslina pisma Kruksu nisu dostupna javnosti jer su sklonjena sa čitavom Kruksovom zaostavštinom 1918. godine. Ogroman Kruksov naučni materijal sadržavao je brojne beleške sa strogo naučno-ekspermentalno vođenih spiritističkih seansi kao i na stotine uspelih fotografija materijalizovanih duhova iz različitih istorijskih epoha.

Foto:NIKOLA TESLA MUSEUM / Sciencephoto / Profimedia

– U Muzeju Nikola Tesla u Beogradu sačuvano je Kruksovo pismo Tesli iz 1893. godine u kome mu se zahvaljuje za poslatu specijalnu elektromagnetsku zavojnicu koja ističe polje u kome se bolje ocrtavaju materijalizovana tela duhova a istovremeno blagotvorno utiče na nerve medijuma, što sve zajedno olakšava eksperimentisanje – pojašnjava Velimir Abramović.

Prema Teslinim rečima njegov brat Danilo imao je veoma razvijene parapsihološke moći. Tesla je jednom prilikom rekao:

“Sećanje na ono što je brat Danilo postigao činilo je svaki moj pokušaj bezvrednim u poređenju sa njim”.

Britanski naučnik Vilijam Kruks s duhom Keti King (1874)
Foto:Charles Walker Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Danilo Tesla imao je isti dar poput Daglasa Houma, medijuma koga je proučavao upravo Teslin prijatelj, poznati engleski naučnik Vilijam Kruks, odnosno istu sposobnost kao Nina Kulagina,  Ruskinja koja je tvrdila da ima psihičke moći, posebno u psihokinezi. Akademsko istraživanje njenog fenomena sprovedeno je u SSSR-u sedamdesetih godina prošlog veka, odnosno poslednjih 20 godina njenog života.

Čitač tuđih misli

Brojna svedočenje Teslinih drugova iz Gospića,  Graca i Praga govore u prilog činjenice da je Tesla  sa lakoćom čitao tuđe misli. U Filadelfiji je jednom prilikom (1899.) silom zadržao grupu poznanika da ne otputuju vozom  koji je  te noći imao tešku havariju.

Tesla je takođe poznavao jednog od najbogatijih Amerikanaca, koji je krajem 19. i početkom prošlog veka, u jednom trenutku kontrolisao 750 direktorskih mesta u 250 najvećih američkih kompanija. Bio je to jedan od najbogatijih Amerikanaca DŽ.P. Morgan. On je Teslu pozvao na venčanje njegove ćerke ali nije učestvovao – iako je bilo pokušaja – ni u jednom Teslinom projektu.

Upravo tog Morgana Tesla je odvratio od putovanja Titanikom. Da to nije deo tabloidne priče lako je proveriti u Morganovom arhivu u kome postoji njegov zapis uz koji je priložena karta prve klase za Titanik.

Tesla je jednog od najbogatijih Amerikanaaca Dž.P.Mograna odvratio od puta Titanikom Foto:KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Abramović potvrđuje ove podatke dodajući da je Tesla bio i vrhunski hipnotizer. “Bila je to njujorška večera sa ličkim bokserima braćom Živić, koje je neprimetno hipnotisao zajedno sa  Džonom O ‘Nilom i pukovnikom Tošićem. O tome je pisao i “Njujork tajms”. Ipak, Tesla nije imao pomenuti, izuzetan dar  brata Danila”.

Bonus video: Anketa o Tesli