Foto: Promo/Svetlana Jovanović

Izložba fotografija "Heroine" Svetlane Jovanović, serija insceniranih ženskih portreta na granici između umetničkih portreta i modne fotografije, otvorena je juče u Kući Đure Jakšića u Beogradu.

Modeli na fotografijama igraju ulogu i glavni su akteri neke priče ili njenog fragmenta. Inspiraciju za ovu seriju portreta umetnica Svetlana Jovanović nalazi u delima istorije umetnosti, literaturi i filmu. Psihološki pristup i pažljiv izbor modela izdvaja ove portrete od ostalih sličnog žanra. Žene na fotografijama predstavljene su kao impresivne i moćne, i istovremeno ljudski ranjive, navedeno je u najavi izložbe.

Svetlana Jovanović bila je finalistkinja na nedavno održanom međunarodnom takmičenju „Dani fotografije“ u Rovinju, a njeni radovi postali su deo kolekcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Umetnica je rođena u Beogradu, gde je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu. Studirala je potom fotografiju na Kraljevskoj akademiji umetnosti (KABK) u Hagu i nastavila usavršavanje na Novoj akademiji lepih umetnosti (NABA) u Milanu i Internacionalnom centru za fotografiju (ICP) u Njujorku, gde trenutno živi i radi.
Izložba će trajati do 22. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar