Izložba Vladimir Živojinović
Izložba u Kući legata Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U okviru petog Beogradskog meseca fotografije otvorene su sinoć u Kući legata i bioskopu "Balkan" samostalne izložbe Dušana Kochola, Karoline Patos, Lorene Ros, Marije Ćalić, Mateja Milenkovića i Vladimira Živojinovića, kao i postavka "Novi talenti".

Španjolka Lorena Ros, trostruka dobitnica fotografske nagrade „World Press“ predstavlja dokumentarni rad „Neizgovoreno“ koji se bavi žrtvama seksualnog nasilja, a slovački umetnik Dušan Kochol izložbom „Cruising for a bruising“ koja se bavi temom modrica na koži kao narativom fizičkog pamćenja, dok Finkinja Karolina Patos kroz „Heroje“ donosi priču o rodeo kulturi u Americi.

Sa otvaranja postavke u Kući legata Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Marija Ćalić, inspirisana Semjuelom Beketom, predstavlja „Spokojnu noć“, a poduhvat „Astronaut“ Mateja Milenkovića sačinjen je od fotografskih serija, praćenih njegovim poetskim zapisima.

Projektom „Prvi srpski ski-skakač – Od ručno pravljenih staza do Zimskih olimpijskih igara“ fotograf Vladimir Živojinović osvetljava storiju o mladom sportisti i domaćoj nadi ski-skokova.

Izložba u Kući legata u okviru Beogradskog meseca fotografije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Živojinović poslednjih godina prati, kako ističe,izvanrednu priču Nikole Stevanovića, 16-godišnjaka koji je uveren da će biti prvi olimpijski ski-skakač iz Srbije“:

Nikola Stevanović i njegov posvećeni otac žrtvovali su sve da bi ispunili ovaj san. Praveći staze ručno i trenirajući na njima bez podrške Vlade, slede olimpijski san uprkos ogromnim žrtvama – objasnio je fotograf.

Vladimir Živojinović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vladimira Živojinovića su Nikola i njegov otac „pustili u svoje živote“:

– Omogućili su mi da vidim ne samo njihov jedinstveni trening, već i lični život u Srbiji, a sada i Sloveniji, gde je Nikola upisan u školu i trenira na planinama. Nameravam da ih pratim u pripremama za Olimpijske igre 2022. godine – najavio je fotograf, dok publici predstavlja svoj „rani rad“.

Izložba u okviru Beogradskog meseca fotografije, čiji je kustos David Pujado, biće otvorena u Kući legata do 22. maja.

Radovi Vladimira Živojinovića u Kući legata Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U bioskopu Balkan u okviru manifestacije, ustanovljene 2016. godine, svoje radove predstavljaju: Stefani Pistel, Ines d’Ori, Ivan Blažev, Karsten Kronas, Klaus Pihler, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić, i Olac Vazkez, uz grupnu kolekciju radova „Made of Photos #2“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar