Fotoizložba "On the Move"
Foto: Promo

"On the Move" (U pokretu) naziv je izložbe četvoro angažovanih fotografa iz regiona čije je svečano otvaranje zakazano za danas od 18 sati u beogradskoj galeriji "NGO Hub". Biće predstavljene fotografije Damira Šagolja (Bosna i Hercegovina), Gorana Boričića (Crna Gora), Sandre Vitaljić (Hrvatska/Švedska) i Igora Čoka (Srbija).

„Dvadeset fotografija četiri odabrana autora predstavlja refleksiju o univerzalnim ljudskim vrednostima, temeljima Evropske unije. Polazište je delom i Šumanova deklaracija, čija se 71. godišnjica upravo navršila. Šta je ostalo od ovih ideja i ideala, kako živeti ako su oni nedovoljni, neka su od pitanja koja su inspirisala kreativnu četvorku? U odgovoru kroz objektive čitamo da je gorući problem nedostatak slobode, posebno slobode kretanja, koja direktno rezultira nejednakošću ljudskih bića, a otkriva i tragično odsustvo empatije i solidarnosti“, naveli su organizatori u najavi izložbe nastale uz podršku programa „Evropa za građane i građanke“, u okviru projekta „Različiti putevi – zajedničke vrednosti“.

Bosanskohercegovački autor Damir Šagolj, dobitnik Pulicerove nagrade, kroz fotografije postavlja suštinsko pitanje tretmana ljudi u pokretu, izbeglica i migranata, u društvu onih koje srodno iskustvo imaju u nedavnoj prošlosti.

Fotoizložba
Rad Damira Šagolja Foto: Promo/Damir Šagolj

Igor Čoko, dokumentarista i majstor ulične fotografije iz Knina i Beograda tragične junake svog kolege Damira Šagolja susreće u neljudskim uslovima skrivališta, pred pokušaj prelaska granice ili povređene i oterane iz zemalja gde ih je Šagolj snimio.

Fotoizložba
Rad Igora Čoka Foto: Promo/Igor Čoko

Crnogorski fotograf Goran Boričić beleži priče sa margine nekadašnjih nomada iz romske zajednice, čiji se snovi o putovanju i boljem životu danas čine ukradenim. Sa druge strane, njegove fotografije ipak čuvaju nadu da su ljubav i bliskost mogući i kad to uslovi ne dozvoljavaju ili baš njima uprkos.

Fotoizložba
Rad Gorana Boričića Foto: Promo/Goran Boričić

Sandra Vitaljić beleži lično iskustvo imigrantkinje iz Hrvatske u Švedsku u kolektivni dnevnik sa ženama koje su imale izbor ili su se izborile za pravo življenja u obećanoj zemlji razvijene demokratske prakse. Fotografkinja, uspešna kustoskinja i pedagoškinja, izuzetnim senzibilitetom deli narativ i vizual daleko srećniji od prizora postjugoslovenske stvarnosti njenih kolega, navode organizatori izložbe.

Fotoizložba
Rad Sandre Vitaljić Foto: Promo/Sandra Vitaljić

Projekat „Različiti putevi – zajedničke vrednosti“, u okviru kog je nastala zajednička izložba četvoro fotografa, vodi Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice u partnerstvu sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Zagreba, Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva, organizacijom forum ZFD iz Beograda i Fondacijom „Hajnrih Bel“ (Berlin/Beograd), a cilj je „da se kritički preispitaju deljene evropske vrednosti, iz različitih pozicija naših istorija i sadašnjosti“.

Fotoizložba
Foto: Promo

Izložba će biti otvorena svakog dana od 16. do 22. maja od 12 do 18 sati, dodaju organizatori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar