HBO Max uklonio „Prohujalo sa vihorom“ zbog rasizma

Podeli:
Prohujalo sa vihorom, Foto:Supplied by LMK Media / Landmark / Profimedia

Američka "video na zahtev" striming platforma "HBO Max" (Ejdž Bi Ou Maks) izbacila je privremeno iz svoje ponude film “Prohujalo sa vihorom” Viktora Fleminga iz 1939. godine i najavila da će film vratiti uz diskusiju o njegovom istorijskom kontekstu i prikazima ropstva.

Na ovaj postupak „HBO max“ odlučio se zbog nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda i protesta koji su usledili.

– ”Prohujalo sa vihorom” je produkt svog vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su nažalost oduvek bile karakteristika američkog društva. Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov bez pojašnjenja konteksta u kome je nastao i stava o odricanju od takvih prikaza – izjavio je portparol „HBO Max“ za „Verajeti“.

– Ako želimo da stvorimo pravedniju budućnost, prvo moramo da priznamo i razumemo našu istoriju – dodao je portparol „HBO Max“-a.

Do povlačenja filma došlo je nakon što je scenarista filma “12 godina ropstva” Džon Ridli u članku za „Los Anđeles Tajms“ pozvao „HBO Max“ da ukloni “Prohujalo sa vihorom”, jer taj film, kako je naveo, romantizuje horor ropstva i glorifikuje predratni život na američkom jugu.

Sa Vivijen Li, Klark Gejblom, Olivijom de Hevilend i Heti Mekdanijel u glavnim ulogama, priča filma “Prohujalo sa vihorom” odvija se na plantažama u blizini Atlante pre, tokom i nakon građanskog rata u Americi.

Film je osvojio osam Oskara, uključujući za najbolji film, režiju, glavnu žensku ulogu i sporednu žensku ulogu što je učinilo Heti Mekdanijel prvom crnom osobom koja je nagrađena Oskarom.

“Prohujalo sa vihorom” je zabeležio rekordnu gledanost u bioskopima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.

Uprkos tome što nosi epitet jednog od najznačajnijih filmova u istoriji kinematografije, prate ga kritike zbog prikaza ropstva i crnaca.

Komentari

Vaš komentar