Foto: Promo / Stadttheater Klagenfurt

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu večeras (19:30) gostuje Gradsko pozorište Klagenfurt dramom nobelovca Petera Handkea, "Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima" u režiji Roberta Šustera.

Tokom dva sata trajanja predstave, sa scene se neće čuti ni jedna jedina reč – dijaloge je zamenila igra i poezija pokreta, znakova, tela, svetla, boja i slike, poručuju iz Narodnog pozorišta.
Na sceni će biti 12 protagonista, koji u predstavi stvaraju kosmos sastavljen od više stotina likova. Reditelj Robert Šuster, uz koreografa Martina Grubera, vodi glumce sa maštovitom rekvizitom po praznoj sceni, omeđenom jednom lelujajućom zavesom u pozadini.

Biće to prvi nastup ovog renomiranog austrijskog teatra u Narodnom pozorištu, nakon što su upravnici Ivana Vujić i Florijan Šulc nedavno u Klagenfurtu potpisali Sporazum o saradnji.

– Veoma sam srećan što imamo priliku da igramo u Beogradu. Čuo sam da do sada nijedan komad Petera Handkea nije igran na sceni Narodnog pozorišta i zahvalan sam na pozivu koji nam je uputila gospođa Vujić i na izuzetnom prijemu u Narodnom pozorištu – kazao je Šuster juče u Narodnom pozorištu.

 

Predstava, urađena u koprodukciji sa „Ferajnigten bihen bocen“ (Vereinigten Bühnen Bozen) i kompanijom Kula, premijerno je izvedena 10. oktobra prošle godine, na dan kada je Švedska kraljevska akademija saopštila da je slavni austrijski pisac dobitnik Nobelove nagrade.

Handke „oprostio“ honorar Beogradu
Zanimljivo je da je Handke, u trenutku kada je čuo da će se njegov tekst odigrati u Beogradu, odustao od naplate svih autorskih prava čime je još jednom pokazao prijateljstvo prema našem narodu.

– Handke je zaslužio da se domaća publika bliže upozna sa njegovom umetnošću i Beograđani su među prvima u svetu koji gledaju najnoviji Handkeov komad. Ona prikazuje večni čovekov prolaz kroz tok istorije. Dvanaest glumaca dva sata, bez daha i pauze, igraju bezbrojne slike iz ljudskog života. Njihovi kostimi obuhvataju nekoliko epoha i vekova i verujem da će publika ostati bez daha. Veoma mi je drago da u Narodnom pozorištu gostuju velika svetska pozorišna imena, kao i da naše predstave putuju po drugim pozorištima i naši autori razmenjuju iskustva i znanje širom sveta, čega će biti još više u narednom periodu – istakla je Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta.

Gradsko pozorište u Klagenfurtu osnovano je 1908. i svake godine prikaže više od 200 predstava. Ima 270 stalno i 90 povremeno zaposlenih, simfonijski orkestar i pozorišni hor. Nalazi se na tromeđi Austrije, Slovenije i Italije.