Foto:Promo/Beldocs

Gorbačov je čovek koji je vladao polovinom sveta, a uspeo je da se vrati normalnom životu, rekao je danas na susretu sa medijima autor filma "Gorbačov: Raj" Vitalij Manski, gost 14. Beldoksa.

Manski je danas uoči razgovora sa Želimirom Žilnikom u Jugoslovenskoj kinoteci govorio i na konferenciji za štampu u okviru  14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks, u Bioskopu Balkan, osvrnuvši se na glavnog protagonistu svog dokumentarnog filma „Gorbačov: Raj“:

Vitaly Manski 14. Beldocs
Vitaly Manski Foto: Nemanja Stojanović

– Gorbačov je bio sa mnom kakav je bio i u filmu. Čovek koji je vladao polovinom sveta, a uspeo je da se vrati normalnom životu. Razmišljao sam o tački drame u koju sam ja ušao, a ona se sastoji u tome da je taj čovek dao slobodu svojoj zemlji, a doživeo je da se ta zemlja odrekla slobode – kazao je Manski o poslednjem lideru Sovjetskog Saveza Mihailu Gorbačovu, koji danas kao devedesetogodišnjak živi u skromnoj kući u predgrađu Moskve.

Scena iz filma Foto:Promo/Beldocs

Ruski reditelj je istakao i da u svojim filmovima ne sakriva svoje stavove, dodavši:

– Važno je da svoju ličnu subjektivnost ne posmatram kao konačnu istinu. To tada nije film, nije umetnost, već propaganda. Posle mojih filmova ljudi odlaze sa ponekad dijametralno suprotnim osećajima.

Inače, sutra, sedmog festivalskog dana Beldoksa u 20 časova u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije u srpskom takmičarskom programu biće prikazan film „Telenovela sivo u koloru“ Filipa Martinovića, u kome je autor ujedno i protagonista. U potrazi za odgovorima, zajedno sa Ašom, Etiopljankom čija je prošlost još komplikovanija od njegove, Filip Martinović kreće u filmsku i životnu potragu za odgovorima na osnovno pitanje identiteta. Pre ovog filma biće prikazano i kratkometražno ostvarenje „Posedim i poćutim ni o čemu“ reditelja Nikole Stojanovića.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda od 19 sati biće prikazan film „Belosvetski otpad“ Nikolaja N. Viktorova, koji na specifičan način način oslikava život na krajnjem severu Rusije, sa protagonistom Iljom u fokusu.

 

Autori ovih filmova razgovaraće sa publikom posle projekcija, a među gostima festivala sutra će se naći i Marek Moučka, reditelj kratkometražnog filma „U plitkoj vodi“ koji će biti prikazan u 19 časova u KCB, dok će Marija Zidar govoriti o svom filmu „Pomirenje“, koji je na programu na istoj lokaciji u 21.30 sati.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare