Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Film "Otac" reditelja Srdana Golubovića otvorio je ovogodišnji Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Golubovićevo delo nadmeće se sa još devet filmova za nagrade na ovogodišnjem festivalu.

U kratkom razgovoru za Nova.rs tokom boravka u Banji Golubović, koji se ubraja u naše najznačajnije reditelje srednje generacije, dao je osvrt na ukupno stanje kinematografije u Srbiji.

Jeste li zadovoljni kako je publika prihvatila film „Otac“?

– Zadovoljan sam kako je prihvaćen. Film je u Berlinu dobio nagradu publike, a nedavno je i u Puli, u konkurenciji hrvatskih filmova, takođe dobio nagradu publike. Film je dosta težak i nije jednostavan za gledanje. Ali uspeo je da pronađe put i emociju koja gledaoca zaista dirne. Krenuo je dobro i u bioskopima, ali nažalost sve je stalo zbog korone. Ali, jako sam zadovoljan kako film komunicira sa publikom.

Da li će epidemija uticati na publiku, odnosno da li će promeniti njen odnos prema gledanju filmova?

– Bojim se da u nekom narednom periodu hoće, a koliko će to biti dugo ne znam. Mislim da će sve biti malo drugačije. Ja se uvek trudim da u svemu što je strašno pronađem i nešto dobro. Mislim da ima i nekih dobrih stvari koje možemo da izvučemo iz svega ovoga. Da recimo budemo malo više solidarniji i da više poklanju pažnju prema okolini u kojoj živimo. Nije sve samo strašno, ali sigurno dugo stvari neće biti iste kao pre.

Srdan Golubović u Vrnjačkoj Banji, Foto: Nova.rs

Da li će ova kriza uticati i na budžete filmova?

– Još uvek ne utiče, ali bojim se da hoće. Posebno u evropskim zemljama, jer one još uvek izdvajaju veliki deo sredstava kako se kriza ne bi osetila u umetnosti i kulturi. Finansiranje filmske produkcije u Evropi puno zavisi od prodaje karata u bioskopima, kao u Francuskoj recimo. Bojim se da može da dođe do toga da budžeti budu ugroženi. Videćemo u narednom periodu.

S obzirom na to da je ovaj festival u Vrnjačkoj Banji posvećen scenaristima, recite nam kakav je danas njihov položaj u Srbiji?

– Mislim da je situacija sa filmskim scenarijem bolja nego ranije. Iz prostog razloga jer mi imamo jako dobru školu i profesore na Fakultetu dramskih umetnoti. Danas se snima jako puno filmova i to je razlog zašto se već oseća kvalitet. Mladi ljudi dobijaju šansu da rade. Goran Marković je stalno govorio „pisanje se uči, isključivo pisanjem“. Jedini način da mladi pisci dođu do izražaja jeste da vide na platnu ili televiziji to što su napisali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare