Minja Peković
Minja Peković Foto Privatna arhiva

Nagrada „Ljubinka Bobić“, koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, dodeljena je glumici Minji Peković za ulogu u predstavi „Kus petlić“ A. Popovića, u režiji Milana Neškovića i u produkciji Narodnog pozorišta Subotica.

U konkurenciji su bila glumačka ostvarenja u predstavama premijerno izvedenim u periodu od septembra 2019. do kraja avgusta 2021, a za nagradu je predloženo četrnaest umetnika.

Žiri u čijem sastavu su bili glumci Rade Marjanović, Nela Mihailović i Nataša Tapušković, reditelj Slavenko Saletović i pozorišna kritičarka Ana Tasić, jednoglasno je odlučio da laureat bude Minja Peković.

Minja Peković, Sterijino pozorje
„Kus petlić“ Foto: Srđan Doroški

Nagrada „Ljubinka Bobić“ ustanovljena je 2005. godine, u znak sećanja na čuvenu glumicu po sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte.

Priznanje se svake druge godine dodeljuje glumici ili glumcu za ulogu koja mora biti tragalačka, inovativna i koja se može označiti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije.
Nagrada se sastoji od plakete u bronzi sa likom Ljubinke Bobić (rad Marine Nićiforović), od unikatne diplome na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića) i od novčanog iznosa..

O datumu svečanog uručenja nagrade javnost će naknadno biti obaveštena.

***

Bonus video: Aplauz za „Petrijin venac“ u Banjaluci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar