Ana Karenjina
Marta Bereš u predstavi Ana Karenjina. Foto: Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz

Udruženje mađarskih pozorišnih kritičara dodelilo je glumici Marti Bereš nagradu za najbolju žensku ulogu, za interpretaciju Ane Karenjine u istoimenoj predstavi Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, koju je reditelj Dejan Projkovski radio po motivima romana Lava Nikolajeviča Tolstoja, saopšteno je iz ovog teatra u Novom Sadu.

U konkurenciji za ovo priznanje, pored pozorišta iz Mađarske, bili su i teatri iz drugih zemalja čija se delatnost odvija na mađarskom jeziku.

U saopštenju se podseća da je Novosadsko pozorište dobilo nagradu Udruženja mađarskih kritičara u sezoni 2018/2019, kada je „Grobnica za Borisa Davidoviča“ proglašena za najbolju predstavu u celini na svemađarskom govornom području.

Ana Karenjina
Scena iz predstave Ana Karenjina. Foto: Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz

„Ana Karenjina“ je premijerno izvedena u oktobru 2019. godine i od tada, uprkos vanrednoj situaciji i prestanku rada pozorišta, beleži izvanredne uspehe kod nas, ali i van granica naše zemlje, ističu u Novosadskom pozorištu.

Naime, glumica Marta Bereš je priznanje za ulogu u predstavi Ana Karenjina osvojila i na 32. Festivalu mađarskih pozorišta u Kišvardi, a ova predstava nagrađivana je i na Festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima 2020. godine, kao i na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine u ovoj godini, gde je osvojila čak sedam priznanja.

U idućoj sezoni će se, dodaje se, naći na redovnom repertoaru Novosadskog pozorišta, a uvrštena je i u takmičarski program festivala u Šapcu i Vranju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar