Ana Karenjina
Ana Karenjina. Foto: Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz

Žiri 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine jednoglasno je proglasio predstavu "Ana Karenjina" u režiji Dejana Projkovskog i izvođenju Novosadskog pozorišta, za najbolju na toj smotri.

Žiri, u kojem su bili rediteljka Vida Ognjenović, scenograf Miodrag Tabački i glumac Predrag Momčilovića, od 19. do 26. aprila pogledao je 11 predstava u izvođenju osam pozorišta.

Žiri je doneo odluku da se nagrada za najbolju predstavu za decu dodeli predstavi „Teatru s ljubavlju“, u režiji Bonjo Lungova i Konstantina Karakostova.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Dejanu Projkovskom za predstavu „Ana Karenjina“, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Arpadu Mesarošu za ulogu grofa Vronskog u toj predstavi, a nagrada za najbolju žensku ulogu Timei Filep za ulogu Ane Karenjine.

Ana Karenjina
Ana Karenjina. Foto: Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz

Za najbolju epizodnu ulogu nagrađena je Marija Medenica za ulogu gospodje Davil u predstavi „Travnička hronika“, u režiji Nikite Milivojević.

Za najbolju ulogu u predstavama za decu nagrađeni su Boško Boškov za ulogu kardinala Rišeljea u predstavi „Tri musketara“, u režiji Predraga Štrpca.

Žiri je doneo odluku da se nagrada za najbolju scenografiju dodeli Valentinu Svetozarevu za predstavu „Ana Karenjina“, a nagradu za najbolji kostim dobila je Marija Popučevska za istu predstavu.

Nagrada „Tihomir Mačković“ za najbolju kreaciju lutaka dodeljena je Jovanu Caranu za kreaciju lutaka u predstavi „Divljožder“, koja je radjena po njegovom teksu.

Za najbolju muziku nagrađen je Draško Adžić za muziku u predstavi „Ujka Vanja“, u režiji Andreja Nosova.

Dodeljeno je i šest specijalnih nagrada – za zajedničku igru ansambla predstave „Semper idem“ Đorđa Lebovića, u režiji Gorčina Stojanovića, zatim Kokanu Mladenoviću za koncept predstave „Gustav je kriv za sve“, kao i autorskom timu predstave „Ujka Vanja“, za novo čitanje Čehova.

Specijalne nagrade pripale su i Petru Mihajloviću za tekst predstave „Radnička hronika“, u režiji Veljka Mićunovića, Olgi Panga za koreografiju u predstavi „Ana Karenjina“, Igoru Greksi za scenski pokret u predstavi „Gustav je kriv za sve“.

Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za najbolju likovnu obradu predstave dodeljena je Ljuboslavu Majeri za predstavu „Gospodin Mokinpot“ zrenajninskog pozorišta.

Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, dodeljena je Urošu Mladenoviću za uloge u predstavama „Tri musketara“ i „Teatru s ljubavlju“.

Festival je završen sinoć, svečanom dodelom nagrada, i izvođenjem predstave u čast nagrađenih – „Zaljubljivanje“, autorskog projekta u režiji Olje Đorđević, Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar