Foto: Facebook/Danijela Vranjes

Naša radna mesta su ukinuta do daljeg. Zašto nas sada ostavljate na cedilu, zapitala je glumica Danijela Vranješ u ime samostalnih umetnika u otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić.

Uredbom Vlade Srbije, u rebalansu budžeta obezbeđeno je 5,1 milijardi evra za pomoć pri saniranju posledica pandemije koronavirusa, ali od tog novca za sektor kulture nije izdvojen nijedan dinar. Ovakva odluka izazvala je revolt među samostalnim umetnicima koji su od zatvaranja ustanova kulture, prekidanja snimanja i odlaganja javnih manifestacija zbog vanrednog stanja dovedeni na ivicu egzistencije. Među samostalnim umetnicima je Danijela Vranješ, glumica i samohrana majka. Ona se otvorenim pismom obratila premijerki Ani Brnabić.

– Zašto je izostala pomoć za nas samostalne dramske umetnike? Ja sam više od 20 godina u statusu koji sam stekla svojim radom i koji se svake četiri godine revidira.Već 10 godina vodim dečiji dramski studio koji sada ne može da radi iz razumljivih razloga. Imam mnogo toga iza sebe kao glumac. Nama je ovom situacijom ukinuta svaka mogućnost da zarađujemo i prehranimo sebe i porodice, Nismo svi u ovom trenutku zvezde i nemamo “štekove“novca, ali smo uspevali da svoj status itekako opravdamo sve ove godine – navela je u pismu Danijela Vranješ.

Glumica je otvoreno pismo objavila juče na svom profilu na Fejsbuku.

– Zašto nas sada ostavljate na cedilu? Za vreme trudnoće dobijala sam pomoć, dete mi ide u vrtić jer se, kao i svi samostalci, prepoznajem kao zaposlena. Naša radna mesta su sada potpuno ukinuta do daljeg. Bilo bi ljudski, pravno, politički, kako god, veoma važno da prepoznate našu situaciju i pomognete nam – zaključuje Danijela Vranješ u otvorenom pismu.

Foto: N1

Njen kolega Hadži Nenad Maričić objavio je juče na Tviteru da je „jedna porodica izbačena na ulicu iz svoga stana, jer su slobodni umetnici, roditelji malog deteta, i nisu imali mogućnosti da sebi obezbede kiriju“, poručujući Vladi Srbije da će glumci sami pomagati jedni drugima.

– Samostalni preduzetnici dobili su pomoć, a samostalni umetnici nisu. Nažalost, mnogo je onih koji u ovoj situaciji imaju egzistencijalnih problema. Ako niste u toj grupi, budite solidarni, pomozite koliko možete – poručila je glumica Branislava Tornjanski i na svom profilu na Fejsbuku objavila i broj računa koji je Udruženje dramskih umetnika Srbije otvorilo preko kog građani mogu da pomognu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare