Kvartet "40 Fingers" Foto:Guitar Art Festival Promo

"Gitar art" festival, koji se tradicionalno održava u martu, ove godine će se zbog složene epidemiološke situacije odigrati po 22. put u novom terminu od 1. do 6. juna u Beogradu, saopštili su organizatori ove manifestacije. 

Najiščekivanija dva koncerta na ovoj manifestaciji, ona italijanska gitarske senzacije „40 Fingers“ i „Recuerdos de Belgrado“ za simfonijski orkestar i soliste na gitari, održaće se 2. juna u Kombank dvorani, odnosno 5. juna na sceni Kolarčeve zadužbine, naveli su organizatori „Gitar art“ festivala.

Oba koncerta trebalo je da budu održana prošle godine, međutim odložena su zbog pandemije koronavirusa, a kupljene ulaznice važiće i za nove datume, a ukoliko publika nije u mogućnosti da poseti nastupe u novim terminima, moći će da ih zameni za bilo koji novi festivalski koncert.

Sastav „40 Fingers“ je jedan od trenutno najpopularnijih gitarskih kvarteta koje karakteriše bogat muzički repertoar. Već tri puta je odlagan njihov nastup u Beogradu, najpre u martu prošle godine, pa u novembru, a sada se ponovo pomera datum sa 16. marta na 2. jun.

Za svoj debi pred beogradskom publikom najavljuju gitarski spektakl u Kombank dvorani. Spremili su poseban repertoar, koji otvara filmska muzika, potom se nastavlja popularnom klasikom i njihovim autorskim pesmama, da bi u završnom delu predstavili svoje viđenje kultnih melodija u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Italijanski kvartet se proslavio kada su snimili svoju verziju „Boemske rapsodije“ grupe „Kvin“, koja je imala više miliona pregleda na Jutjubu, da bi potom objavili i prvi studijski album koji je naišao na pozitivan prijem kod muzičkih kritičara i publike. Osim svojih autorskih pesama, poznati su i po autentičnim obradama poznatih kompozicija aranžiranih za četiri gitare, među kojima su kompozicije Astora Pijacole „Libertango“, teme iz serije „Igre prestola“ i filma „Poslednji Mohikanac“, ali i Vivaldijeve „Leto“ i „Četiri godišnja doba“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar