Foto: Promo/MPU

Izložba ilustratora i akademskog slikara Bobana Savića Geta "Geto: Sve, sve, ali zanat", autorke Marija Ristić, biće otvorena 8. decembra u 19 časova u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, saopšteno je iz ove institucije.

Izložba se sastoji od oko 220 Getovih radova. Stvaralaštvo koje je predstavljeno na izložbi započinje od njegovih najranijih školskih dana, preko studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i prvih ilustracija za „Politikin zabavnik“, do raznovrsnih oblasti primenjenih umetnosti koje u današnje vreme omogućava upotreba digitalnih tehnologija.

Rad Bobana Savića Geta Foto: Promo/MPU

Ovom postavkom se sumiraju radovi umetnika, rođenog 1972, iz nekoliko kreativnih oblasti (ilustracije, stripa, koncept-arta, karakter-dizajna, scenografije), sa namerom aktuelizovanja prirode ilustracije, njenog stilskog jezika i metoda nastanka.

Na Getovim radovima „kičmu“ likovne strukture čini čvrst, precizan crtež, smatra autorka Marija Ristić, napominjući da bi se moglo reći da umetnik čak i četkicama crta.

Foto: Promo/MPU

Na otvaranju postavke 8. decembra govoriće glavni i odgovorni urednik „Politikinog zabavnika“ Zefirino Grasi i glumac Tihomir Stanić, dok će u okviru muzičkog programa violončelistkinja i pijanistkinja Aleksandra Bengin održati recital za violončelo Johana Sebastijana Baha, Pola Hindemita, Žaka Ibera i Gaspara Kasadoa.

Tokom trajanja izložbe, biće organizovana stručna vođenja svake subote, s početkom u 13 sati, dok će petkom, od 18 časova biti održavana tematska predavanja. Na prvom, zakazanom za 17. decembar Boban Savić Geto govoriće o tome šta je ilustracija, a predavanja će održati i Marija Ristić, kao i Rastko Ćirić.

Izložba će trajati do 20. januara naredne godine.

Bonus video:

Izložba- 100 godina od rođenja Radeta Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar