Iz filma "Berlin Aleksanderplac" Foto: Promo/Discovery Film

Na filmskom festivalu "Getefest" od 29. oktobra do 4. novembra biće prikazano sedam filmova, od kojih šest premijerno u Srbiji, navode organizatori iz Gete instituta u Srbiji. Deveto izdanje festivala biće zbog koronavirusa održano onlajn, na platformi MojOff, a publika će moći da ih pogleda besplatno.

Festival će biti otvoren 29. oktobra od 18 sati filmom „Berlin Aleksanderplac“, nemačkog reditelja avganistanskog porekla Burhana Kurbanija, najavili su organizatori. U novoj adaptaciji čuvenog romana Alfreda Deblina iz 1929. godine glavni lik Franc Biberkopf je migrant iz Gvineje Bisao koji se našao u berlinskom parku Hazenhajde, poznatom kao mesto gde se okupljaju dileri droge, kao i u „noćima berlinskim klubovima natopljenim demonskim simbolima kapitalizma“. Autor u ovom filmu otvara važna pitanja na temu migracija, rasizma i modernog ropstva, navode organizatori i dodaju da je na poslednjem Berlinalu osvojio Srebrnog medveda za najbolji igrani film, nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu (Albreht Šu), kameru (Joši Hajmrat), filmsku muziku (Daša Dauenhauer) i scenografiju (Zilke Bur), a bio nominovan u ukupno 11 kategorija.

Sledećeg dana, na programu je „Trouble with Being Born“ Sandre Folner o egzistencijalnoj krizi androida Eli, nagrađen specijalnom nagradom žirija na Berlinalu, a 30. oktobra „Čas nemačkog“, filmska adaptacija romana Zigfrida Lenca u režiji Kristijana Švohova.

Film „Audicija“ Ine Vajse, porodična drama i psihološki triler sa Ninom Hos u glavnoj ulozi, planiran je za 1. novembar, a za dan kasnije „Usmeni dogovor“ Ilkera Čataka, na temu migracija, nagrađen Bronzanim medvedom za najbolji nemački film.

Ostvarenje „Auerhaus“ Nele Leane Folmar, sa radnjom smeštenom u osamdesete godine na jug SR Nemačke, najavljen je za 3. novembar, a završnica, 4. novembra, rezervisana je za „Časove persijskog“ Vadima Perelmana.
Publika će svih sedam filmova moći besplatno da se pogleda na platformi „MojOff“ tokom 24 sata od emitovanja, a svi filmovi će u danima prvog emitovanja biti postavljani od 18 sati.

Selektorka programa Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Gete instituta, navodi da je ovogodišnji izbor zasnovan na 70. Berlinskom filmskom festivalu, održanom pre nego što je pandemija uzela maha. Otud i odluka da se deveto izdanje Gete festa preseli na internet.

– U želji da sačuvamo sve nas, i uz duboko saosećanje sa kulturnim centrima čije bioskopske sale tek ovih dana oprezno otvaraju svoja vrata, odlučili smo da Getefest ovoga puta održimo u najbezbednijem prostoru u svakom smislu – do sada pune sale ovoga puta zameniće dnevne sobe pune ukućana i prijatelja, a razgovori nakon filmova, koje smo tako rado vodili sa vama u kulturnim centrima, nastaviće se – u ambijentu naših domova – kazala je Sunčica Šido.

Getefest od 2012. godine predstavlja presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine. Program je tradicionalno okrenut najboljim ostvarenjima sa Berlinala, a direktor Gete instituta u Srbiji Frank Bauman, najavljujući ovu smotru, ukazao je i na specifičan senzibilitet filmova koji dolaze iz Nmačke u poređenju sa holivudskim ostvarenjima.

– Filmovi iz Nemačke uvek su bili nekako drugačiji, takoreći van konkurencije, specifični, a neretko i pomalo neobični. Prema mom mišljenju, oni su tematski usredsređeniji, društveno relevantniji, i manje politički korektni. Nemački filmovi iz 2020. godine su kao pljeskavice evropske “arthaus“ produkcije. Oni su, da ostanemo pri gastronomskim metaforama, manje komercijalni od holivudskih i srodnih produkcija, ali zato hranljiviji – kaže Bauman.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar