Foto: Promo/Galerija Matice Srpske

U okviru manifestacije Mesec frankofonije, u Galeriji Matice srpske do kraja meseca biće održana brojna predavanja, koncerti, stručna vođenja i kreativne radionice, zahvaljujući kojima će posetioci imati priliku da se upoznaju sa likovnom i muzičkom umetnošću krajem 19. i početkom 20. veka, kao i sa značajem koji su Pariz i Francuska imali za srpske umetnike i razvoj našeg slikarstva.

Mesec frankofonije počinje sutra ciklusom jedne od četiri kreativne radionice „Začarani magijom Pariza“, pod nazivom „Umetnička mapa Pariza“ koja je posvećena upoznavanju s gradom svetlosti, ljubavi i umetnosti.

Posetioci će „krstariti“ i posmatrati kulturne znamenitosti grada, od Ajfelove kule, muzeja Luvra, Mosta umetnosti pa sve do Notr Dam-a, navodi se u saopštenju Galerije Matice srpske.

Za 13. mart zakazana je radionica „Vesela umetnička družina“ u okviru koje će se svi podsetiti na to da su se čuveni umetnici poput Pikasa, Van Goga, Modiljanija, Kandinskog, Dalija našli skoro u isto vreme u centru umetničkog dešavanja – Parizu. Kroz radionicu posetioci će se upoznati s zanimljivim životnim pričama ovih umetnika u gradu svetlosti i saznati koja su velika umetnička dela tamo nastala. Otkriće i na koji način su se sporazumevali svi umetnici koji su u Pariz stigli iz udaljenih delova sveta, a koji su govorili različite jezike.

Bogdan Šuput „Kafana u Parizu“ Foto: Promo/Galerija Matice Srpske

Potom posetioce očekuje radionica „Orkestar spreman? Zaplešimo“, čija je tema slikar Bogdan Šuput. Odlazak u Pariz bio je san mnogih umetnika, a jedan od njih koji je svoj san ostvario bio je Šuput. Radionica će svima približiti zašto je Bogdan Šuput odlučio da naslika prizor večernje zabave uz muziku džez orkestra u jednom od pariskih kafea, kao i novoizgrađenu zgradu opere koja je ubrzo postala jedan od prepoznatljivih simbola grada.

Za 27. mart zakazana je radionica „Dok je bio u Parizu, želeo je da mu bude blizu“, koja će osvetliti priču Vase Pomorišca. Ovaj slikar je u Parizu ostao tokom četiri godine, voleo je da slika portrete, a na jednom od njih naslikao je lik svoje ćerke Jasminke Pomorišac…

Cena ulaznice je 150 dinara, a neophodna je prijava putem elektronskog upitnika, dodaje se u saopštenju Galerije Matice srpske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar