Van Gogov "Ulični prizor na Monmartru" Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Slika Vinsenta van Goga sa motivima sa pariskog Monmartra prvi put će biti izložena nakon što je čuvana više od stotinu godina daleko od očiju javnosti, u privatnoj kolekciji jedne francuske porodice.

Van Gog je naslikao „Ulični prizor na Monmartru“ 1887. godine u Parizu, dok je tamo živeo kod brata Tea, a većinu vremena od tada čuvala ju je jedna francuska porodica. Aukcijska kuća Sotbi predstaviće delo u Parizu, Amsterdamu i Hongkongu, a potom je ponuditi na aukciji, očekujući da bi mogla da dostigne cenu od osam miliona evra.

Martin Bejli, stručnjak za Van Goga, rekao je za BBC da je ovo „prvi put da ćemo moći da je vidimo na pravi način“, jer su ranije bile dostupne samo manje crno-bele reprodukcije.

„Uzbudljivo je to što je Van Gogova slika bila skrivena još od kako ju je umenik skinuo sa štafelaja. Oduvek je bila u privatnim kolekcijama, tako da su mogli da je vide samo njeni vlasnici i njihovi prijatelji. Zanimljiva je to slika jer je nastala na prelazu iz Van Gogove holandske faze, kada je slikao u tamnim, sirovim bojama, ka njegovim kasnijim delima koja je radio u Provansi. Upravo u Parizu je otkrio impresioniste i to ga je povuklo da se više okrene bojama“, kazao je Bejli.

Van Gog je napustio Pariz godinu nakon što je naslikao tu sliku, a umro je tri godine kasnije nedaleko odatle, u Lafušeu.

Sotbi je saopštio da je javno prikazivanje dela ovakvog kalibra nesumnjivo veliki događaj. Bejli ne želi da spekuliše o tome koliku cenu će slika dostići na aukciji, navodeći da to ne može da se zna sve dok na aukciji ne padne i poslednji udarac čekićem i dodajući da je interesovanje za Van Goga poslednjih godina sve veće na Bliskom i Dalekom istoku.

Komentari

Svi komentari (0)