Sa izložbe "Identitet(i)"Foto: Promo/Galerija Matice Srpske

Razgovor "Kvir u srpskoj umetnosti" biće održan večeras sa početkom od 19 sati u Galeriji Matice srpske, u okviru aktuelne izložbe "Identitet (i)", saopšteno je iz ove institucije.

Sve vreme trajanja izložbe „Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)“, koja će biti otvorena do 4. jula, Galerija Matice srpske svakog petka priređuje raznovrstan prateći program.

Cilj je da se posetiocima približi osnovna ideju izložbe i podstakne ih na razmišljanje o (ne)jednakosti i raznolikosti prisutnih u svim epohama.

Jun, „mesec ponosa“ zato započinje pričom o kviru u srpskoj umetnosti, koja je ujedno i jedna od četiri teme kojima se bavi izložba u Galeriji Matice srpske.

Razgovor „Kvir u srpskoj umetnosti“ počinje večeras od 19 sati, a „debatu“ će voditi Ana Simona Zelenović, istoričarka umetnosti i kustoskinja galerije „Novembar“ i Nikola Ivanović, autor izložbe.

Pokušaj definisanja i prepoznavanja kvir koncepata u srpskoj umetnosti 20. veka predstavlja veliki izazov, pa će stoga neke od tema ovog razgovora biti – na koje načine pristupiti osetljivom problemu definisanja kvira u drštveno-političkim okvirima Kraljevine Jugoslavije, a potom i SFRJ; kako razumeti i uočiti najrazličitije kvir teme, koncepte i strategije, kao i koji su izazovi i granice između „čitanja“ i „učitavanja“…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar