Foto:Facebook/Galerija Haos

U galeriji “Haos” postavljena je izložba dela poljske umetnice Ite Harenze koju će posetioci moći da pogledaju u narednim danima od 12 do 14 sati, što će biti radno vreme galerije dok traje vanredna situacija.

Mlada umetnica, slikarka, grafičarka i dizajnerka do subote je boravila u Beogradu kada se na preporuku ambasade svoje zemlje vratila u Poljsku pre uvođenja rigoroznih mera radi suzbijanja epidemije.

Iste mere sprečile su vlasnicu galerije Borku Božović, kao i književnog prevodioca Biserku Rajčić da prisustvuju otvaranju 17. marta, pošto pripadaju grupi najugroženijih koronavirosom.

Ita Harenza se u Beogradu predstavlja serijom crteža, pod nazivom “Sopstvene slike”, sačinjenom od portreta, koji prikazuju na koji način ona vidi ljudsku nevinost, sa nežnim licem i bez emocionalne napetosti, i pejzaža, na kojima su veliki tragovi vode koja blista na suncu, sa fragmentom obale u daljini.

“Pejzaži i figure u snu su fina kombinacija odnosa čoveka i prirode i nekog nevinog stanja čoveka kada je u snu. Umetnica kombinuje različite tehnike u crno-beloj varijanti i kreira velike formate. Na njenim pejzažima se vidi taj refleks svetla nad vodom kojim dobija posebne efekte koristeći prah od ugljena”, rekla je Borka Božović za portal Nova.rs.

Crteže, nastale kombinovanjem printova, fotografija, grafika i direktnih intervencija grafitnim prahom i ugljenom, umetnica doživljava, kako je primetila Božović, kao podsećanja na pojmove iz snova, koji nisu sasvim jasni.

“Njeni radovi svakako ostaju otvoreni za razna čitanja i posve lične interpretacije ostavljajući znatan prostor za maštu”, naglasila je Božović.

Izložba je trebalo da traje do 17. aprila, ali Božović kaže da će je produžiti zbog aktuelne situacije.

“Moramo da se pridržavamo mera, ali kultura jedino održava ljude uspravnim”, naglasila je Božović.